Partiumi Falugazdász Hálózat

2022.08.12. 11:00

Magyarok kenyere: Monospetriben fogják megszervezni a búzaösszeöntést

A Partiumi Falugazdász Hálózat idén is gyűjtést kezdeményezett: Partium-szerte közel 80 településen, ezek közül Bihar megyében 25 telephelyen fogadják a Magyarok kenyere programhoz csatlakozó gazdák búzaadományait. A gyűjtés augusztus végéig tart.

Ciucur Losonczi Antonius

A témában csütörtökön tartott sajtótájékoztatón Nagy Miklós, a Románia Magyar Gazdák Egyesületének Bihar megyei elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem jótékonysági program az anyaországból indult a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) koordinálásában. Célja a nemzeti összetartozás erősítése, a gazdák szolidaritásának és a rászoruló nemzettársaikért érzett felelősségvállalásának kifejezése. Az összefogást, az együvé tartozást pedig az anyaországi és a határon túli magyar gazdák évről évre önzetlen búzaadományaikkal fejezik ki Kárpát-medence szerte. Az adakozás önkéntes alapon történik, a termelők egyéni lehetőségeinek függvényében, így a felajánlott búzamennyiség mellett legalább olyan fontos az adományozók nemes lelkülete, segítő szándéka.

 

A négy megyében tevékenykedő Partiumi Falugazdász Hálózat – az ideivel együtt – immár negyedik esztendeje vesz rész a Magyarok kenyere-programban. A kezdeményezést támogató bihari, szatmári, szilágysági gazdák által, illetve Máramaros magyar lakta vidékeiről felajánlott búzát – egybeöntve és lisztté őrölve – a Partium térségében működő gyermekotthonok, idősotthonok, szociális intézmények, iskolák, óvodák konyháira juttatja el a szervezet, harmadik éve biztosítva ezen keresztül a kedvezményezett intézmények teljes éves kenyérszükségletét.

„Az évente tartandó búzaösszeöntő ünnepség nagy családi ünnep, az összetartozást fejezi ki, hiszen az ebből őrölt liszt révén mindannyian ugyanabból a kenyérből részesülünk. A partiumi búzaösszeöntő ünnepségnek idén, augusztus 14-én Koltó lesz a házigazdája. A Bihar megyei búzaösszeöntő ünnepséget – ahol a megye különböző tájegységeiből felajánlott kenyérnek valót öntik közös dézsába – augusztus 18-án tartják, Monospetriben. A gazdák búzaadományaiból őrölt lisztet ezúttal is olyan karitatív szervezetek, civil és egyházi fenntartású szociális intézmények, iskolák és óvodák, gyermek- és idősotthonok konyháira juttatják a falugazdászok, amelyeknek a kenyérszükségletét az előttünk álló esztendőben is a termelők, gazdálkodók önzetlen felajánlásai fedezik”, fogalmazott Nagy Miklós.

Huszár Antal falugazdász felidézte, hogy tavaly Bihar, Szatmár, Szilágy és Máramaros megye magyarlakta vidékeiről közel félezer gazda több mint 91 tonnányi búza és lisztadományt ajánlott fel, így a Magyarok kenyere-programon keresztül térségünkben 30 gyermek- és szociális otthon évi kenyérszükségletének biztosításához járultak hozzá. Bihar megyében 2021-ben 60 ezer kilogramm búzával járultak hozzá az akcióhoz a gazdák, amelyet 17 segélyszervezet között osztottak szét. Bihar megyében – a teljesség igénye nélkül – a gazdák adományaiból sikerült fedezni a Dévai Szent Ferenc Alapítvány székelyhídi és gálospetri gyermekotthonainak kenyérszükségletét, de említhetnénk a Szentjobbon vagy az Élesden működő gyermekotthonokat is.

Kozák Róbert vedresábrányi alpolgármester megtiszteltetésnek nevezte, hogy idén Monospetriben tartják a búzaösszeöntést. Mint mondta, augusztus 18-án, csütörtökön a kulturális központ udvarán kezdődik az ünnepség 18 órától. A köszöntőbeszédek után fellépnek a monospetri Bábota és az érsemjéni Ezüstperje néptáncegyüttesek, majd az összeöntés után a különböző egyházak képviselői megáldják a búzát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában