Látogatás

2022.08.12. 16:16

Felvidéki gazdaszervezet tagjai jártak szakmai tapasztalatcserén Biharban

Közlemény

Kétnapos szakmai jellegű látogatáson jártak Bihar megyében a hét elején a felvidéki falugazdász hálózat tagjai. A Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnökasszonya, valamint Varga Péter, a Gazda Polgári Társulás elnöke által vezetett küldöttséget Havran Gábor, az Érmelléki Gazdák Egyesületének elnöke, valamint Laskovics István, a szervezet falugazdásza fogadta.

A tizenkét fős küldöttség hétfőn érkezett Nagyváradra, ahol egy borkóstoló várta a vendégeket, melynek keretében nem csupán az érmihályfalvai Hegedűs pincészet díjnyertes borait kóstolhatták meg, de a Napfény Ereje termékcsalád hidegen préselt olajaiból, helyi sajtfélékből, és a nagyszalontai Torpan-pékség kovászos kenyeréből is ízelítőt kaptak. A kóstoló kiváló alkalmat teremtett egyúttal a Hegedűs-pincészet részletes bemutatására, a kultivált terület és a szőlőfajták ismertetésére. A kiváló hangulatú találkozón számos szakmai kérdés került megvitatásra, alkalom nyílt az érmelléki és a felvidéki gazdák sajátos helyi viszonyainak, és tapasztalatainak összehasonlítására.

A keddi napon a küldöttség Nagyszalontán gazdálkodó Dragan Radu Zoltan gazdaságát látogatta meg. A szántóföldi gazdálkodással, gyümölcstermesztéssel és az állattenyésztés mellett biogazdálkodással is foglalkozó termelő bemutatta a vendégeknek gazdasága minden szegmensét, akik első kézből szerezhettek tapasztalatokat egy több lábon álló gazda munkájának nehézségeiről és szépségeiről. Mint elhangzott, a gazdálkodó igyekszik a lehető legtöbb termékből önellátásra berendezkedni, vagyis saját termékeit lehetőleg fel is dolgozza, teljes termelési láncot működtetve, nem csupán nyers termékeket, de kész árut is kínálva a piacon.

A nap végén a küldöttség ismét Nagyváradra érkezett, ahol egy rövid városnézés keretében ismerkedtek meg Szent László városának főbb nevezetességeivel. A kétnapos program végeztével a felvidéki gazdaküldöttség és az Érmelléki Gazdák Egyesületének szakemberei egyaránt eredményesnek és gyümölcsözőnek minősítették a találkozót, mely kiemeli a Kárpát-medencében élő magyar gazdák egymásrautaltságát, és a szakmai, valamint az emberi kapcsolatok további elmélyítésének szükségességét.

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában