Gyűlés

2022.07.29. 08:36

Nem szavazták meg a kisajátításokat a Bihar Megyei Tanács ülésén

Rendes havi gyűlését tartotta csütörtök délután a megyeháza dísztermében a Bihar megyei önkormányzat képviselő-testülete. Egyetlen kivétellel a napirendi pontok közt szereplő valamennyi határozati javaslatot elfogadták.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Az egyik határozati javaslatnak a tárgya a metropolisz-övezet majdani körgyűrűje aktualizált műszaki-gazdasági mutatóinak, illetve a munkálatokkal járó kisajátítások elindításának az elfogadása volt. Ahhoz, hogy ez átmenjen, kétharmadra, vagyis legalább 24 szavazatra volt szükség, azonban mivel csak a közgyűlésen résztvevő 22 liberális tanácsos szavazott igennel, a 6 RMDSZ-es és a szintén 6 PSD-s azonban tartózkodott, az előterjesztés el lett utasítva.

A voksolás előtt Ilie Bolojan tanácselnök kifejtette, hogy a beruházást 70 százalékban a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért Felelős Minisztérium finanszírozná az Anghel Saligny Terv keretében, 23 százalékban a megyei tanács és 7 százalékban a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal. Kilátásba helyezte, hogy ha nem fogadják el a tervezetet, akkor késhet a finanszírozási szerződésnek az aláírása, vagy akár az egész projekt „elúszhat”.

Az ügy előzményéhez tartozik egyébként még az is, hogy amint arról korábban is beszámoltunk, az Érdekeltségek Alkéren elnevezésű csoport nevében a héten nyílt levelet írt a PSD és az RMDSZ megyei frakcióinak Someșan Claudiu-Horațiu, melyben azt kérte az ellenzéki önkormányzati képviselőktől, hogy ne szavazzák meg a tanácsülésen a metropolisz-övezetbe tervezett körgyűrű építéséhez szükséges kisajátításokra vonatkozó határozati javaslatot.

„Ez nagyon hasonlít a belényesi kerülőútnak a történetére, hiszen abban az esetben sem volt tekintettel a megyei tanács vezetése a helyi lakosok igényeire. Szükség van ugyan infrastrukturális fejlesztésekre, de előtte nem ártana egyeztetni az ott élőkkel is. Lehet, hogy csak tíz vagy húsz méterrel kellene odébb menni, és akkor nem lennének károsultak. Én a mandátum elején, a plénumban javasoltam az elnöknek – ennek utána lehet nézni –, hogy jó lenne, ha befejeznék Nagyvárad körgyűrűjét, mert Váradnak ma tulajdonképpen nincs ilyenje. Lehet, hogy körgyűrűnek nevezik, de ami van, az valójában csak egy kerülőút, hiszen az északi részen nincs megoldva a közlekedés. A megyei tanács vezetése ezzel a projektjével tehát egyszerűen csak megduplázza azt az elkerülő nyomvonalat, ami már eddig is létezett. Jó lenne, ha először befejezné az első körgyűrűt, hogy az valódi legyen, s utána majd lehet persze a második kört is meghúzni” – indokolta meg szerkesztőségünk kérdésére válaszolva Borsi Imre Lóránt frakcióvezető azt, hogy a szavazásnál miért tartózkodtak az RMDSZ-es tanácsosok.

Megszavazták viszont azt a két előterjesztést, mely Váradról kivezető utaknak a kettőről négy sávra történő kiszélesítését taglalta úgy, hogy a jelenlegi nyomvonalak megmaradnának. Az első útszakasz az Arad felé vezető országútnak a repülőtértől (ahol körforgalmat létesítenek) a mácsapusztai (Livada) községi útig terjedő része. Ez 1,57 kilométer hosszú, a befektetés értéke 4,2 millió euró, a tervezés 3 hónap, a kivitelezés 6 hónap. A másik kiszélesített útszakasz 3,74 kilométer hosszú, és a Szatmárnémeti felé vezető országútnak a Remarkt bevásárlóközpont előtti körfogalom (amit kétsávosra bővítenek) és a biharpüspöki vám felé vezető út elején levő körforgalom közti részétől a leendő bihari körgyűrűig terjed. Ez az útkorszerűsítés 7,3 millió euróba kerül, a tervezés 3 hónapig, a kivitelezés pedig ebben az esetben 8 hónapig tart. Egyhangúlag átment a kulturális központ projektje is, mely zöldmezős beruházásként a Bihorul Sportiskola, a Partenie Cosma Közgazdasági Líceum, a Gheorghe Șincai Bihar Megyei Könyvtár, a Körösvidéki Múzeum, a Területi Munkafelügyelőség és az Állami Számvevőszék leendő új székhelye által határolt területen fog majd működni. A létesítményben lesz egy több mint 1000 férőhelyes díszterem, és több kisebb konferenciahelyiség. Lehet majd szervezni különböző összejöveteleket, előadásokat, koncerteket, kongresszusokat, illetve egy kreatív tudásközpontnak is helyet biztosítanak benne annak érdekében, hogy fejlesszék a kulturális, az üzleti és a tudományos célzatú turizmust.

A szerző felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában