Jelentés

2022.07.21. 14:00

Nagyváradon van a legtöbb parlagfű megyei szinten

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Dumitru Țiplea prefektus kérésére a Bihar megyei önkormányzatok jelentést tettek a kormánybiztosi hivatalnak a parlagfű elleni, helyi szinten alkalmazott intézkedésekről. A jelentések központosítását követően kiderült, hogy Bihar megyei szinten 21 önkormányzat nagyszámú parlagfű-fertőzéssel veszélyeztetett területet azonosított településén; 49 település alacsony számú, tíznél kevesebb fertőzésveszélyes területet azonosított; 26 település jelentette, hogy településükön belül nincs parlagfű; öt önkormányzat azonban nem nyújtotta be a jelentést a kért határidőn belül.

A legtöbb, 266 parlagfűvel fertőzött földterületet Nagyváradon azonosították. Összesen 209 felszólítást adtak ki a tulajdonosoknak a kötelező gyomirtási intézkedésekre. Ebben az időszakban az önkormányzat emberei a helyszínen ellenőrzik a hirdetményekben közölt intézkedések alkalmazását, és bírságot szabnak ki azokban az esetekben, amelyekben nem tartják be a jogszabályokat.

A prefektusi hivatal által kiadott tájékoztató többek között azt is megállapítja, hogy a figyelmeztetésben foglaltak be nem tartása szabálysértésnek minősül, és magánszemélyek esetében 1000 és 5000, jogi személyek esetében pedig 10.000 és 20.000 lej közötti pénzbírsággal büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában