Programok

2022.07.14. 07:54

Nemzetközi Gyermekfesztivál Váradon

Több mint két év után visszatért a Zabhegyező Nemzetközi Gyermekfesztivál. Az eseményt ezúttal rendhagyó módon nyáron rendezik meg, ráadásul sokak örömére éppen Nagyváradon, július 13–17. között. Kézműves-foglalkozások és az egész napos játék során a résztvevők „belemerülnek” az óceán rejtelmes mélységébe.

Ciucur Losonczi Antonius

A Gyermekfesztivált 1992 óta minden évben, a tavaszi szünetben rendezi meg a Zabhegyező Gyermekanimátorok Egyesülete, most tehát kivételt képez, hogy a nyári vakáció ideje alatt zajlik. A koronavírus-járványig, 1992-2019 között átlagosan 100-120 középiskolás és főiskolás fiatal négy napon át szórakoztatott és látott vendégül körülbelül 250-350 gyereket Magyarország különböző településeiről és határon túlról. A rendezvény programjait minden évben egy történet köré építik fel, amely a dekorációkban is visszaköszön. 

A tábor elsősorban az általános iskolás korosztályt célozza, 6-13 éves kor között. A résztvevő csoportokat a széles körben értelmezett kultúra egy-egy területével foglalkozó gyerekközösségek alkotják – mindenfajta tematikus megkötés nélkül, ezért a fesztivál nem válik egyetlen művészeti vagy kulturális ág seregszemléjévé sem, hanem megőrzi a legkülönbözőbb érdeklődési körök sokszínűségét. A rendezvény központi helyszíne egy arra alkalmas iskola vagy művelődési ház, így lett az idén a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum a „főhadiszállás”.

A kínálatban mindig szerepelnek úgynevezett „nagyjátékok” (2-3 órán át tartó, a fesztivál összes résztvevőjét megmozgató vetélkedők), fesztiválklub (a nagyjátékokkal párhuzamosan futó állandó helyszínek, élő társasjátékok, labirintus stb.), fakultatív nap (ekkor a helyszínül szolgáló város környékén lévő nevezetességek és érdekességek meglátogatására kerül sor, a gyerekek szabadon választhatnak a felkínált öt-hat kirándulás közül), kavalkád (a gyerekfesztivál nyílt napja, melyre a részvevők csoportos vagy egyéni produkciókkal készülnek, melyek lehetnek zenés-táncos, vagy az iskolai szakkörökön elsajátított készségeket bemutató előadások, melyek általában 5-10 percet ölelnek fel), valamint kézműves sarok (a gyermekek egyik legkedveltebb állandó programeleme – ha a sok játék közben megpihennek, hozzáértő animátoraink kezei alatt kibontakoztathatják kreativitásukat.

„Minden évben igyekszünk olyan kerettörténetet kitalálni, ami érdekes, több témát átölel, és a gyermekeket hasznos dolgokra tanítja. Ugyanakkor pedig szép, színes, látványos dekorációkat is szoktunk ehhez készíteni. Nagyvárad most először helyszíne a fesztiválnak, az alapítótagoknak egy régi álma valósult meg ezáltal, hiszen jelenleg is körülbelül 80 szervező váradi. 170 gyermek érkezett főleg Nagyváradról, Aradról, Marosvásárhelyről, Nagyszalontáról, valamint Debrecen mellől”, nyilatkozta portálunknak a Budapestről jött két programigazgató, Mészáros Panna és Horváth Róbert.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában