Beurházás

2022.06.02. 10:00

Új iskolát épít az önkormányzat Szőllősön

Ötven osztályteremmel és saját úszómedencével rendelkező új iskolát építtet Váradszőllősön a polgármesteri hivatal. A beruházás becsült értéke 76 millió lej áfa nélkül.

Fotó: Claudia Bonchis

Pap István

A nagyváradi városvezetés a Tompa Mihály utca 36. szám alatt lévő beépítetlen telken akarja majd felépíteni a létesítményt. Florin Birta polgármester a múlt csütörtöki helyi tanácsülés előtt sajtótájékoztatóján elmondta: „ A Nufărul – Cantemir övezetben az elmúlt évek fejlesztései nyomán problémák adódtak az alap- és középfokú oktatással kapcsolatban. Sok olyan osztály van, amelyek gyakran nem tudnak az iskola épületében működni, ezért más intézmények épületeiben működnek, vagy a tanulók két váltásban kénytelenek tanulni, ami nem normális. A Tompa Mihály utcán beazonosítottunk egy körülbelül 10.000 négyzetméteres telket, melynek egy része a nagyváradi önkormányzat tulajdonában van, egy másik része magántulajdon, ezt hamarosan kisajátítjuk. Egy 50 tantermes iskola épül, 22-23 tanterem az elemi iskolai oktatás, a többi pedig az általános iskolai oktatás számára. Úgy vélem, hogy amikor a beruházás befejeződik, akkor megoldódik a Nufărul, a Cantemir és a Grigorescu lakónegyedekben a tantermek és iskolák problémája. Ugyanebben az övezetben legalább egy bölcsőde is épül majd az Országos Beruházási Vállalat programja révén” – fogalmazott a polgármester. 

A helyi tanácsosok megszavazták az iskolaépítés megvalósíthatósági tanulmányát és műszaki-gazdasági mutatóit, valamint a kisajátításra szánt telekrészt is. A tervek szerint három épületből fog állni az iskola, melyeket átjárókkal kötnek össze, két épületben a tantermek és az adminisztratív helyiségek lesznek, a harmadik épületrész pedig a multifunkcionális csarnok lesz, itt lehet majd a tornaórákat és a sporteseményeket, valamint az ünnepségeket megszervezni. Az épületek mellé külső sportpályákat építenek és egy sétányt is kialakítanak, amely az Adona Parkhoz fog vezetni. Az épületekben ötven, egyenként 54 négyzetméteres tanterem kap majd helyet, lesz benne egy 150 férőhelyes étkezde, informatika, fizika és biológia laboratórium, idegen nyelv kabinet, adminisztrációs helyiségek, illetve egy liftet is beszerelnek. A sportcsarnokban kap majd helyet a 10x25 méter hosszú tanmedence, a kültéren pedig foci-, kosárlabda-, illetve kézilabda pályát és futópályát alakítanak ki. A tízezer négyzetméteres telken mintegy 1.900 négyzetmétert foglal majd el a parkoló. 

Száz utca az idén

Kapcsolódó hír, hogy ugyancsak a csütörtöki helyi tanácsülésen fogadták el három utca felújításának a műszaki-gazdasági mutatóit. Ezek egyike éppen a Tompa Mihály utca, a másik a Vincent van Gogh utca, a harmadik pedig a főpályaudvar közelében lévő Liviu Rebreanu utca. A három utca hossza összesen egy kilométer és a beruházások összértéke mintegy 4,3 millió lej, a kivitelezési időszak esetenként, illetve helyszínenként 1-3 hónap. Florin Birta egyébként bejelentette, hogy a nagyváradi önkormányzat az idén száz váradi utcán végez korszerűsítési munkálatokat. „Ahogy tavaly is mondtam, ebben a mandátumban nagy hangsúlyt fektetünk a város utcáinak aszfaltozására, többek között a Tineretului negyedben, ahol már elkezdődött a munka, a Grigorescu negyedben vagy a dombokon” –fogalmazott Florin Birta. A polgármester hozzáfűzte: „jelenleg 30 utca van építés alatt, és további 67 olyan utca, amelynek megvalósítása már a közbeszerzési szakaszban van, vagy a városi tanács már jóváhagyta a dokumentációkat”.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában