Beszámoló

2022.06.02. 19:00

Közgyűlést tartottak Réven

BN-összeállítás

Az RMDSZ május 25-én Réven is megszervezte a helyi képviselet beszámoló és küldöttjelölő közgyűlését. A megjelent tagokat Hasas János alpolgármester, RMDSZ-elnök és Grim András megyei tanácsos köszöntötte. Az elnök tevékenységi beszámolójában kiemelte azt, hogy a rendezvényeiket a református egyházzal és a Pro Rév Egyesülettel közösen szervezik, majd kiértékelte a szervezet elmúlt éves munkáját. Megtudhattuk azt, hogy a tavalyi évben is megszervezték a hagyományos közösségi rendezvények, de a járványra való tekintettel kisebb létszámú résztvevővel, és nem tudtak eljönni a magyarországi testvértelepülés küldöttségei. Mivel a helyi Révi Magazin újság részletesen beszámolt az eseményekről, ezért az elnök csak felsorolta ezeket: március 14-én az 1848-49-es szabadságharc kitörésének 173. évfordulójára emlékeztek, június 4-én, pénteken 17.30-kor húzták meg a református templom harangjait és mondtak el egy Miatyánkot a magyar nemzet egységéért és a keresztény hit védelméért, vasárnap délelőtt pedig istentisztelet keretében emlékeztek.  Augusztusban kopjafát állitottak a református temetőben Géczi Kál Mihály tiszteletére, aki a református egyház volt gondnoka, az amatőr színjátszó csoport és a révi futballcsapat aktív tagja, és aki évtizedeken keresztül a révi cseppkőbarlang idegenvezetője volt. Romániában hét éve a Kulturális Minisztérium oszt Élő Nemzeti Kincs néven, a magyarországi Népművészet Mesteréhez hasonló díjakat. Tavaly május végén javasolták erre a díjra Hasas Péter révi fazekast, aki meg is kapta ezt az elismerést. Harmadik alkalommal szervezték meg október 1 –3. között Bihar megye egyik szórványrégiójában, a Sebes-Körös mentén a Magyar Napokat.  

Három nap – két település: pénteken Réven kezdődött, szombaton Örvénden szüreti felvonulással, bállal folytatódott, majd vasárnap családi nappal, koncerttel zárult a harmadik alkalommal megszervezett programsorozat. Október 16-án, szombat délelőtt 16. alkalommal szervezték meg a révi turisztikai inkubátorház kiállitótermében a Sebes-Körös menti Juhász Viktor szavalóversenyt. A rendezvényt a Communitas Alapitvány is támogatta, míg novemberben a Magyar Szórvány napja került megrendezésre. Miután sor került a beszámoló elfogadására, megválasztották a megyei küldötteket is a helyi elnök és Máier Zoltán személyében, valamint Halász Sándort póttagként jelölték. A közgyűlés kötetlen beszélgetéssel zárult, mely keretében szóba kerültek a helyi problémák, a település hiányosságai, a beindított munkálatok, ugyanakkor tervek is a jövőre vonatkozóan.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában