Megmérettetés

2022.06.15. 08:28

Képességfelmérő: román nyelv és irodalomból vizsgáztak a diákok

BN-összeállítás

Román nyelv és irodalom vizsgával kezdődött meg kedden a nyolcadikosok képességfelmérője. Bihar megyében a 4607 feliratkozott diákból 4241 jelent meg a megmérettetésen, a vizsgáról senkit sem zártak ki, illetve más incidens sem történt. A megyei tanfelügyelőség közleményében emlékeztet rá: a diákoknak minden vizsgán 120 perc áll rendelkezésre a tételek kidolgozására, 15 perc a személyes adatok kitöltésére.

Június 16-án, csütörtökön matematikából, június 17-én, pénteken pedig anyanyelvből vizsgáznak a diákok. Az eredményeket június 23-án teszik közzé, a végleges eredményeket pedig június 30-án. A vizsgák reggel kilenc órakor kezdődnek, a diákoknak 8 óra 30 perckor a teremben kell lenniük. 

Országos adatok

A nyolcadikosok országos képességfelmérőjének első vizsgáján 148.891 tanuló jelent meg; a hiányzók száma 6668 – közölte Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter keddi sajtótájékoztatóján. Cîmpeanu emlékeztetett, hogy – idén első alkalommal – nem kell vizsgázniuk azoknak, akik első, második vagy harmadik helyezést értek el valamely nemzetközi tantárgyversenyen. Ezek a diákok vizsga nélkül elfoglalhatják helyüket egy olyan profilú gimnáziumban, amely megfelel a tantárgyverseny profiljának, ahol díjat szereztek. Az említett diákok nem szorítanak ki más tanulót a kívánt osztályból, mert a keretlétszámon felül biztosítanak helyet számukra. Ugyanilyen jogokkal rendelkeznek a hazai országos tantárgyversenyek első helyezettjei is. Idén több mint 100 tanuló szerezte meg magának ezt a jogot azáltal, hogy nemzetközi tantárgyversenyen szerzett első, második vagy harmadik díjat, vagy országos tantárgyversenyen első díjat – tájékoztatott a miniszter.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában