Nosztalgia

2022.06.11. 18:11

Ellopta a show-t a No Mercy a Retro Summer Festival első napján

A püspökfürdői hullámstrandon szervezték meg az első Retro Summer fesztivált, melynek első napján, pénteken, Mr. President, Dr. Alban, valamint a No Mercy koncertezett.

Fotó: Pikó Stefánia

Pikó Stefánia

Ahogyan arról ez a rendezvény is árulkodik, mostanában világszerte dübörög a retro, mely által az emberek feltehetően fiatalságukat próbálják meg újra átélni, ugyanakkor ez a jelenség talán a mai zenék minőségéről is árulkodik. Egyes fesztiválozókkal elbeszélgetve arra juthattunk, van, aki egyenesen a kommunizmus évtizedei utáni fellélegzéshez köti Dr. Alban zenéit, mivel a nyolcvanas években, kereskedelmi rádiók híján, meglehetősen korlátozottan lehetett nyugati zenékhez hozzájutni. Egy mai tinédzser talán fel sem tudja fogni, hogy milyen örömöt jelentett egy-egy másolt kazetta megszerzése, hiszen ma már mindent kézhez kapunk különböző, könnyen elérhető platformokon. Egy láthatóan nagyon jól szórakozó társaság egyik tagja elmondta, Németországból jöttek haza, ezúttal kifejezetten a fesztivál kedvéért. Úgy tűnt, aggódnak a rendezvényért, ugyanis szerettek volna megbizonyosodni róla, hogy a sajtó képviselői is jól érzik magukat, és jókat fognak írni beszámolóikban.


Bár az est leginkább várt fellépője a nigériai származású, svéd, civilben fogorvos, de egyébként dalszerző, producer Dr. Alban volt, az utolsó fellépő, a No Mercy zenekar nyújtotta a legemlékezetesebb koncertélményt. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy a latin pop zenét játszó formáció hangszeres tudásról és erre irányuló, tagadhatatlan szenvedélyről árulkodott. Az élő zene a közönségre is nagy hatással volt. Bár az eredeti trióból mindössze Marty Cintron maradt, a gitárvirtuóz igazán minőségi háttérzenekarral kiegészülve adott emlékezetes koncertet. Az est végén a korábbi fellépők, Mr. President és Dr. Alban is visszatértek a színpadra és legnagyobb slágereiket újra előadták, ezúttal élőzene kíséretében. 

Az idő, a látottak alapján leginkább Dr. Albant viselte meg, akinek a tekintete – bár gyakran mosolygott a közönségre és kommunikált is azzal – meglehetősen fáradtnak tűnt, ugyanígy, az idő eltelte a hangjában is észrevehető volt. Annak ellenére, hogy a buli közepette ez annyira nem tűnt fel, utólag, a videofelvételeket visszanézve nagyon is hallani lehetett, hogy az „It’s my life” és a „Look who’s talking” soraiból hiányzott a lelkesedés, sőt, olykor kifejezetten a fásultságot, indiszponáltságot sugallták. Dr. Alban már nem tart attól, hogy mit gondolnak róla mások és megfelelési kényszere sincsen. Erről árulkodott a laza fellépő-szett, a gyakori zsebre vágott kézzel éneklés, és az is, hogy a kifütyöléstől sem tartva vallotta be, ő leginkább Kolozsvárt szereti ebben az országban, majd hozzátette: „but I like this place too” - „de ezt a helyet is kedvelem”, aztán még azt is megjegyezte, hogy ha Romániában kellene élnie, akkor azért mégiscsak inkább Kolozsvárra költözne. Ezekben a vallomásos percekben a közönség tűnt őszintétlenebbnek, ugyanis a lehurrogás és a kifütyölés helyett akkora lelkesedéssel ujjongtak minden fél mondat után, mintha mindenki a kincses városból érkezett volna.

A Mr. President-koncert előtt egyébként Bebe, a Back II Black együttes énekese lépett fel a fesztiválon, a nagy koncertek után pedig afterparty-val zárult az éjszakába nyúló nap. Körülbelül 1800-an vettek részt a fesztiválon pénteken, a helyszín befogadóképessége 2500 fő.


A második nap Best of 90s koncerttel indult, majd fellépett a Fly Project és a tavaly Nagyváradon koncertező Nana és C-Block is.
A fesztivál utolsó napjának legnagyobb sztárja Haddaway, aki 22 órától lép fel, a koncertek sorát pedig a közkedvelt Crazy Little Queen Tribute Band zárja, akik nemrég a Moszkva Kávézóban léptek fel Nagyváradon.

Árak
A Retro Summer árai épp, hogy tűrhetőek az átlagos pénztárca számára és az alkalomhoz képest. Egy napi belépő ára 145 lej, a három napos belépő ára volt 330 lej, a legfeljebb 25 főre limitált VIP szektorba pedig 2500 lej a belépés. Természetesen a fesztivál helyszínére nem szabad sem ételt, sem italt bevinni, így aki üdítőt szeretett volna inni, az 9 lejért vásárolhatott a standoknál, csapolt sört 11 lejért árulnak, a palacsinták és lángosok árai pedig 5 és 12 lej között mozognak, de 32 lejes hamburgert is kapni lehet.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában