Szabadidő

2022.05.03. 19:00

A Szilágyságban kirándultak az EKE-sek

Ciucur Losonczi Antonius

A „hepehupás, vén Szilágyban” járt az elmúlt szombaton egy körülbelül ötven fős váradi kirándulócsoport, az EKE '91 Nagyvárad szervezésében, Fekete Irén vezetésével. Az első utunk a méltán híres zsibói botanikus kertbe vezetett, ahol megcsodálhattunk többek közt a gyönyörű tulipánokat és egyéb virágokat, egy távolabbi, elkerített részen pedig őzekkel és vaddisznókkal is találkozhattunk, melyek ügyet se vettettek ránk a szép napsütéses, szinte koranyárias időben. Sajnálattal kellett megállapítanunk, hogy a Wesselényi-kastély szebb napokat is látott már. Mielőtt tovább indult volna a buszunk, arra is jutott időnk, hogy kívülről megnézzük a református istenházát- és az előtte felállított Wesselényi-szobrot-, valamint a közeli római katolikus templomot.

A következő település, ahol néhány órát eltöltöttünk, a Báthory-család ősi fészke, Szilágysomlyó volt. Az első helyszín a 16. században épült római katolikus templom volt, mely a Partium legrégebbi, napjainkban is katolikus szertartású szent hajléka. A református templomba is ellátogattunk ezután, mely a kazettás mennyezetéről híres. Idegenvezetőnk, a nagy tudású Erdei János történelemtanár egy eredeti magyar országzászlót is megmutatott nekünk. Mielőtt hazaindultunk volna, a várkastélyt és a bástyákat is megszemléltük, sajnos ezek állaga is kívánnivalót hagy maga után.

Fotók: Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában