Gálaest

2022.04.25. 17:06

Táncgálával zárult a XVI. EHTET

Nagyváradon zajlott a romániai magyar hivatásos táncegyüttesek idei találkozója. A vasárnapi záróeseményre színes műsorral készültek a szervezők.

Fotók: Vigh László Miklós

Fotó: Vigh Laszlo Miklos

Pikó Stefánia

Húszéves idén a Nagyvárad Táncegyüttes, így a Szigligeti Színház volt a házigazdája a tizenhatodik alkalommal megszervezett, a megyeszékhelyen harmadjára megtartott Erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek Találkozójának (EHTET). Eképpen Nagyvárad négy napig ismét a néptánc fővárosa lett: ezt a megnevezést hivatott erősíteni az a villámcsődület is, amellyel a város főterén, a Szent László téren nyitották meg az április 21–14. között zajló fesztivált a résztvevő társulatok. A csütörtökön fél három órától szervezett, mintegy húszperces, mezőségi táncokból összeállított előadás nem maradt közönség nélkül: volt, aki direkt a meghirdetett esemény miatt látogatott ki a főtérre, de a villámcsődület jellegéhez hűen olyanok is akadtak, akiket meglepetésszerűen ért a táncegyüttesek fellépése. A látványos, közönségcsalogató megmozdulás nem maradt eredménytelenül, a négy órától kezdődő Boldog békeidők című előadás előtt ugyanis a jegypénztárnál például Svájcból érkezett turistákkal is összefutottunk. A fergeteges villámcsődület erős kezdése volt a fesztiválnak, ehhez méltóan a vasárnap esti gála keretében is mindent beleadtak az ország magyar hivatásos táncosai. Nehéz volt eldönteni, ki élvezi jobban a tánckavalkádot: a fellépők vagy a nagyérdemű. A megjelenteket a színház irodalmi titkára, Bozsódi-Nagy Orsolya köszöntötte, emlékeztetve arra, hogy a gála éppen a népviselet napjára esett. Szabó Ödönt hívta elsőként a színpadra, aki az eseményt támogató Varadinum Alapítvány képviseletében mondott köszöntőt. Beszédében elhangzott: nyolcadik éve ünnepeljük a népviselet napját, ennek pedig a lehető legjobb keretet adott most a találkozó záróestje. Hozzátette, öröm látni, hogy a Kárpát-medence egyedien gazdag népi kultúráját nemcsak itt-ott, az emberek otthonaiban és közösségeiben őrzik és éltetik tovább, hanem a hivatásos táncosok révén a színpadon is, sőt, hírét viszik, bemutatják azt mások számára, ahogyan nemrég a dubaji világkiállításon tették. A rövid köszöntés után a színház igazgatója, Czvikker Katalin adta át a Holló Kinga nagyváradi képzőművész által készített emlékdíjakat az EHTET-en részt vevő társulatok vezetőinek: Barabási Attila Csaba (Maros Művészegyüttes), Orendi István (Udvarhely Néptáncműhely), Virág Endre (Háromszék Táncegyüttes), András Mihály (Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes), Benő Barna (Bekecs Néptáncszínház), Szabó Enikő-Ágnes (Nagyvárad Táncegyüttes). 

A táncgálát a Nagyvárad Táncegyüttes nyitotta meg, őket követte a Maros Művészegyüttes, az Udvarhely Néptáncműhely, a Háromszék Táncegyüttes, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, illetve a Bekecs Néptáncszínház. Bár ez nem egy megmérettetés volt, kétségkívül tarolt a Maros Művészegyüttes, amely egyébként a legnagyobb és legrégebb óta (hatvanöt éve) működő társulat.
A népviselet napján, a találkozó záróestjén számtalan karakteres, egyedi és figyelemreméltó táncot, mozdulatsort, valamint tengernyi csodás népviseletet láthattunk, amelyek felsorakoztatása, a nézőtér összetétele alapján, nemcsak a felnőttek érdeklődését keltette fel. A találkozó újabb sikeres és méltó mozzanata volt az idén húszéves, a Szigligeti Színházhoz tíz éve tartozó Nagyvárad Táncegyüttes számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában