Készülődés

2022.04.16. 13:00

Húsvéti zsongás a margittai magyar iskolában, óvodákban

A Pro Folk Egyesület által benyújtott pályázatnak köszönhetően ötletes, képességfejlesztő programokkal készülődtek a húsvétra a margittai Horváth János Elméleti Líceum kisdiákjai és óvodásai.

Szőke Ferenc

Deák Andrea egyesületi elnök, igazgatóhelyettes elmondta: az előző években is készülődtek a húsvétra, de ilyen gazdag programmal csak most tehették ezt meg, a pályázatnak köszönhetően. A lehetőségre Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes, az RMDSZ Nőszervezetének Bihar megyei elnöke hívta fel a figyelmüket. Maga a pályázat az RMDSZ Nőszervezetének keretében zajlott, Kéry Hajnal pedig ennek megvalósításában is segítséget nyújtott, melyet az iskola és az egyesület vezetői ez úton is köszönnek.

A szervezők remélik, hogy a programot az elkövetkező években is meg tudják majd rendezni, hagyományt teremtve a számára. A szép időnek köszönhetően a tevékenységek a kisiskola és az óvodák (Eszterlánc, Napsugár) udvarain zajlottak. Tanítónőik, óvónőik irányításával a gyerekek kézműves foglalkozásokon mutatták meg ötletességüket, tehetségüket. Természetesen a kézművesség központjában a tojásfestés, -díszítés, -hímzés állt. Olyan díszeket is készítettek, melyek felkerülhetnek az ünnepi asztalra, illetve olyan alkotások is születtek, melyeket az esemény végén az iskola és az óvodák udvarán álló tojásfákra raktak fel. A tevékenységekbe a szülőket, nagyszülőket is bevonták, ami még szebbé, családiasabbá tette az eseményt. Az udvarok füves részein hímestojás-mintákat helyeztek el, melyet a megtaláló egy aranytallérra válthatott be. A fiúk locsoló-, a lányok pedig köszönőverseket mondtak. Mondókák és népi gyermekjátékok is elhangzottak a tojásfa díszítésekor. Az óvodákban a nyuszi csokitojásokat is elrejtett a fűben, melyek megtalálása természetesen nagy örömöt okozott. Kis keresgélés után mindenki meglelte az elrejtett ajándékot.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Kéry Hajnal, valamint az iskola igazgatója, Nagy Gabriella, és Demián Zsolt alpolgármester. Ők rövid beszéddel köszöntötték a jelenlévő diákokat, pedagógusokat, szülőket, nagyszülőket. „Örvendetes, hogy ilyen szép családi körben tudtuk megrendezni ezt az eseményt, mely után a gyerekek otthon is el tudják majd mondani, hogy milyen fontos a hívő ember számára, hogy lélekben is felkészüljön az ünnepre” – fogalmazott Deák Andrea.

A vendégek a szervezőkkel együtt járták végig először az óvodákat, majd az iskolában ért véget a program. Elbeszélgettek a gyermekekkel és mindegyik helyszínen besegítettek a tojásfa díszítésébe. Kéry Hajnal megígérte, hogy igyekszik az elkövetkező években is segíteni az ilyen programokat. Demián Zsolt köszönetet mondott elsőként a főtanfelügyelő-helyettesnek, majd a program megvalósítóinak, és természetesen a gyermekeknek, akik a program főszereplői voltak. Nagy Gabriella ugyancsak köszöntötte a program résztvevőit, köszönetet mondott a szervezőknek, és gratulált a gyermekeknek az ügyes munkájukért.

Mint Kéry Hajnal lapunknak elmondta, „Az RMDSZ Nőszervezet megalakulása óta két nagyon fontos témakörben igyekszik minél több embert megszólítani, a Mosolygós karácsony és a Húsvéti zsongás rendezvénysorozatok révén. (…) Ez a program is a Pro Folk Egyesület és a Nőszövetség partnerségével valósult meg, és reméljük, hogy még sok-sok ilyen alkalom lesz.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában