Postaláda

2022.03.22. 17:00

Közös ünneplés az Ady Endre Elméleti Líceumban

Apáti Tímea történelemtanár

 

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából rövid közös megemlékezésre hívtuk iskolánk diákjait. Ez a nap ünnepnap, amikor azt a fiatalos lendületet, reményt és elszántságot ünnepeljük, amivel 1848. március 15-én a Márciusi ifjak elindították a magyar forradalmat. E nap alkalmával az iskolarádió az alkalomhoz illő zeneszámokat sugárzott. Az ünnepi hangulathoz hozzájárult az iskola diákjai által erre az alkalomra készített, plakátokból rendezett kiállítás is.

 

A negyedik szünetben a lépcsőfeljáróban rövid megemlékezésre, ünnepi pillanatra került sor. A diákok Kajántó Judit tanárnő és János Szatmári Boglárka, Dudás Bettina és Oprea Kinga X.E osztályos tanulók gitárkíséretében előadták A költő visszatér és Ezt a földet választottam című zeneszámokat, majd Tóth Eszter V. A osztályos tanuló felolvasta Petőfi Sándor Nemzeti dal című költeményét. A közös ünneplés jegyében a diákok és tanárok együtt énekelték el a Kossuth-nótát.

Rendhagyó történelem órával folytatódott a nap a IX . A osztály számára. Az ünnep jegyében a diákok felidézték Petőfi Sándor és Arany János baráti levelezésének kapcsán, az 1848. március 15- én Budapesten történt eseményeket, meghallgatták Jókai Mór gondolatait a magyar forradalomról és szabadságharcról, majd elszavalták Petőfi Sándor Feltámadott a tenger és Nemzeti dal című költeményeit. Az órát a tanulók közös énekléssel zárták.

 

Az ünneplés délután folytatódott az iskola IX. osztályos tanulói, osztályfőnökei Apáti Tímea, Vad Zoltán, Puskás Ágnes, Vári Nagy Enikő kíséretében, részt vettek a Szacsvay Imre szobránál tartott ünnepségen és koszorúzáson. Az ünnepi beszédek és műsor elhangzása után, fáklyák lángjának fényében sétáltak át Szigligeti Ede szobrához. Az ünnepség színházi előadással ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában