Figyelem!

2022.03.29. 10:00

A parlagfű elleni védekezésre figyelmeztet a megyei környezetvédelmi ügynökség

Illusztráció

Pikó Stefánia

 

A levegő minőségét többek között az erőteljesen allergén parlagfű (ambrosia artemisiifolia) pollenje veszélyezteti, rontja minden évben – írja a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM) nevében Sanda Daniela Mercea ügyvezető igazgató. A közleményben arról tájékoztatnak, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium, az Egészségügyi Minisztérium, valamint a Környezetvédelmi Minisztérium honlapjain egyaránt megtalálható egy ismertető a parlagfűről, amelyet annak érdekében hoztak létre, hogy a lakosság könnyen felismerje azt, támogatva és szorgalmazva ezzel a káros növény kiirtását.


A parlagfű elleni védekezésről szóló 2018/62. számú törvény értelmében a földterületek tulajdonosai vagy birtokosai, a közutak, vasutak, vízfolyások, tavak, öntözőrendszerek és halastavak kezelői kötelesek a parlagfű megelőzésére, visszaszorítására és megsemmisítésére irányuló munkálatokat elvégezni, az invazív növényzet megtelepedésének és terjedésének megakadályozására, valamint a városon belüli vagy kívüli területeken való jelenlét esetén annak felszámolására. A parlagfűvel fertőzött területek felmérése és azonosítása tavasszal, a gyomnövény kihajtása után kezdődik, és legkésőbb minden év május 20-ig befejeződik, amikor megfigyelhető a más gyomfajoktól való eltérés. A közigazgatási-területi egységek körzetében a parlagfűvel fertőzött földterületek ellenőrzését és azonosítását a helyi közigazgatási szervek végzik az általuk alkalmazott mezőgazdasági megbízottak vagy a polgármester által erre kijelölt személyzet révén.


Ugyanakkor a természetvédelmi területeken a parlagfű elleni védekezés érdekében végzett földgondozási munkákat a vonatkozó kezelési tervvel vagy a kezelési tervvel nem rendelkező védett területek esetében a minimális természetvédelmi intézkedésekkel összhangban kell elvégezni. Ebben az esetben az illetékeseknek jelentést kell tenniük a természetvédelmi területekért felelős országos ügynökségnél a parlagfű elleni védekezést célzó munkálatok megkezdése előtt.


Az APM felszólítja egyúttal a helyi önkormányzatokat, illetve a telektulajdonosokat, hogy fordítsanak kellő figyelmet a problémára, szem előtt tartva a lakosság egészségének védelmét.
A parlagfű elleni védekezésre vonatkozó 2018/62. számú törvényben megfogalmazott jogszabályok be nem tartása szabálysértésnek minősül, ami természetes személyek esetében 1000 és 5000, jogi személyek esetében pedig 10.000 és 20.000 lej közötti pénzbírsággal büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában