Közlemény

2022.02.28. 15:00

A segélyhívószám felelősségteljes használatára figyelmeztetnek

A segélyhívó szám hívása nem vicc – ez az üzenete többek között annak az országos kampánynak, amelyhez a Bihar Megyei Rendőr-felügyelőség bűnmegelőzési osztálya is csatlakozott, és amely által a 112-es segélyhívó telefonszámra beérkező hamis riasztás következményeire figyelmeztetnek. A kampány során nemcsak a lehetséges jogi következményekre világítanak rá, hanem a felelőtlen tett társadalomra gyakorolt hatására is. Az utóbbi időben több olyan hívás is beérkezett a rendőrségre, amely által ismeretlen személyek a későbbiekben hamisnak bizonyuló bombariasztást jelentettek be több helyen, többek között iskolaépületek is szerepeltek a „célpontok” között. A vizsgálatok során többször kiderült, hogy a beletelefonálók kiskorúak voltak, akik úgy vélekedtek, a riasztás által megheccelik társaikat. A hívások során olyan SIM-kártyákat is használtak, amelyeket a világjárvány miatt bevezetett online oktatás kapcsán osztottak ki a gyerekeknek. A román törvények szerint a hamis riasztás kétezertől négyezer lejig terjedő pénzbírsággal is sújtható, vagy 200-tól 400 óráig terjedő közmunkára is foghatják az elkövetőt. A sürgősségi szám visszaélésszerűen való használata 1000 – 2000 lej közötti bírsággal vagy akár 200 óra közmunkával büntetendő.

 

Ennek kapcsán a Bihar megyei rendőrök a csendőrökkel partnerségben február 11 – március 3 között egy sor tájékoztató jellegű akciót szerveznek, amely során a 112-es sürgősségi telefonszám indokolatlan használata miatt kiróható büntetéseket ismertetik. A hatóság iskolákban, forgalmas köztereken, bevásárlóközpontokban tartanak tájékoztató akciókat.

A 112-es sürgősségi telefonszám indokolatlan hívása akár emberéletbe is kerülhet, hiszen míg a hívást fogadó személy egy nem sürgősségi esettel foglalkozik, addig a vonalban egy valóban azonnali segítségre szoruló személy várakozhat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában