Arany János

2022.01.21. 14:00

Kiváló továbbtanulási lehetőség Nagyszalontán

Biztonságban, kényelemben telnek a mindennapok a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum kollégiumában. Az intézményben a környező települések magyar anyanyelvű diákjai kaphatnak szállást, étkezési lehetőséget.

BN-összeállítás 

A nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum tíz éve kezdte meg működését önálló magyar tannyelvű intézményként. 2013 őszén a református egyházközség, az iskola és a város RMDSZ-es többségű önkormányzata közös levélben fordult a magyar kormányhoz egy új iskolaépület és szórványkollégium megépítésének támogatásáért. Az elnyert mintegy 3,2 millió euróból a református egyház égisze alatt és annak telkén, 4000 négyzetméteren megépült az új épület. A legfelső szinten diákszállást rendeztek be, az épület földszintjén étkező, könyvtár üzemel, az emeleten pedig tantermek sorakoznak, melyben a líceumi tagozat tanul. A bentlakók a hét során el sem kell hagyják az épületet, hiszen minden egy tető alatt található. A kivitelezéskor modern technológiát alkalmaztak, így az épület az ország első passzív ház iskolájaként, rendkívül energiatakarékos módon üzemel.

 

Kitűnő lehetőség a szórványban élőknek

A Nagyszalontához közeli településeken negyedik, vagy jobb esetben nyolcadik osztályig tanulhatnak anyanyelvükön a diákok. Az Arany János Elméleti Líceum és a kollégium nekik kínál kiváló lehetőséget. Jelenleg az árpádi, mezőbaji kisdiákok közül többen ingáznak, naponta járnak haza, de jelenleg is vannak, akik a bentlakást választották. Van olyan diák, akik Arad megyéből jár a hajdúvárosi iskolába, ingázóként, vagy kihasználva a bentlakás nyújtotta lehetőséget.

„Négy éve ingázom Mezőbajról, eleinte autóbusszal, majd személyautóval – mondja a 12. osztályos Megyesi Stefi. – Az osztálytársak, tanárok tudják, hogy ingázok, megértők, a tanórán kívüli programok szervezésekor tekintettel vannak rám, és a többi ingázóra. Így aztán nem maradunk le semmiről. Nagyon szeretem ezt az iskolát, boldog vagyok, hogy itt tanulhatok!” Hasonlóan vélekedik az intézményről Kalmár Odett, aki – miután nemrég Nagyváradra költöztek – nem váltott iskolát, mert Nagyszalontán szeretne érettségizni. Utolsó éves, megszokta és megszerette az intézményt, az osztálytársakat, nem akart váltani, inkább naponta ingázik Nagyváradról. „Itt kiváló körülmények között tanulunk, az iskola felszereltsége, pedagógusi kara kiváló, versenyekre készítenek fel bennünket, kirándulásokat szervezünk.”

Lőrincz Kristóf Nagyzerindről érkezett, és bentlakó diák. Otthon nincs magyar középiskolai osztály, ezért választotta a nagyszalontai intézményt. Azt mondja, Arad megyéből heten járnak a hajdúváros magyar iskolájába, van, aki hetente utazik haza, van, aki naponta megteszi a távot. „Én nagyon szeretem a kollégium nyújtotta lehetőséget, a kényelmet, hiszen reggelente csak lesétálunk egy emeletnyit, és már a tanteremben vagyunk. A konyhában ebédelünk, a katolikus egyház jóvoltából ingyenesen. Sokan megkeresnek az otthoniak közül, kérdezik a véleményemet, amikor a továbbtanulás felmerül. Én minden kisdiákot arra biztatok, válassza ezt az iskolát, nem bánja meg!”

A végzősdiákok egybehangzó véleménye, hogy a kollégium remek lehetőség a szórványban élő diákok számára, akár az 5–8. osztályosok is kihasználhatják a lehetőséget. A város és az iskola vezetősége, karöltve a történelmi egyházakkal, több szintű kedvezményről gondoskodik, hogy a vidéki diákok szülei számára a lehető legkisebb anyagi terhet jelentsen a taníttatás. Az új épület háromágyas, fürdővel ellátott szobái, tágas terei (tanulószoba, könyvtár), kiváló konyhája méltó kiegészítései az intézményben folyó minőségi oktatásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában