Közösség

2022.01.26. 14:00

Kiállítás nyílt Monospetriben a magyar kultúra napja alkalmából

Idén is megünnepelték a magyar kultúra napját Monospetriben. A jeles alkalomra a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem végzős diákjai állították ki grafikáikat a Kulturális Központ emeleti nagytermében.

Szőke Ferenc

 

A megnyitón jelen volt Maior Enikő, a Partiumi Keresztény Egyetem rektorhelyettese, Szabó Ödön parlamenti képviselő, Barcui Barna polgármester, Kozák Róbert alpolgármester, a megye magyar polgármesterei és alpolgármesterei közül sokan, a civil szervezetek képviselői és a margittai intézményvezetők. Rajtuk kívül a környékről több mint negyven fiatal jött el a kiállításra és a beszélgetésre. Az eseménynek anyaországi vendége is volt Faragó Csaba személyében, aki a Századvég Alapítvány külügyi vezetője. Az eredeti tervek szerint Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár lett volna az esemény díszvendége, aki egészségügyi okok miatt nem tudott eljönni Monospetribe, de ígéretet tett arra, hogy egy későbbi alkalommal eleget tesz a meghívásnak.

A kiállítás megnyitóján elsőként Barcui Barna polgármester köszöntötte a jelenlévőket. „Ez az első nagyobb kaliberű kiállítás ebben a teremben, de megígérem, hogy ezentúl gyakrabban lesznek ehhez hasonló tárlatok” – mondta a község vezetője. Köszönetet mondott a grafikák alkotóinak, a rektorhelyettesnek a szép és tartalmas kiállításért, a jelenlévőknek pedig a részvételért. Örömét fejezte ki, amiért a fiatalok is szép számmal jelen voltak. Maior Enikő rektorhelyettes köszönetet mondott a meghívásért és megígérte, hogy ha igény lesz rá, más alkalommal is kiállítják majd a diákok munkáit. Mint elhangzott, a tárlat anyagát a hallgatók diplomamunkáiból válogatták össze. A rektorhelyettes reményét fejezte ki, hogy tetszeni fognak a kiállított alkotások, és a jelenlévő fiatalok kedvet kapnak ahhoz, hogy beiratkozzanak az egyetem valamelyik szakára. „Ha egy településnek sok egyetemet végzett fiatalja van, az emeli a település értékét, megítélését” – mondta. Kiemelte, öröm számára, hogy büszkélkedhet a hallgatók munkáival, akik a magyar közösség hű és jó szolgálói lesznek. Szabó Ödön parlamenti képviselő szerint az egyetem és a közösség egymásra van utalva, ezért fontos a szoros együttműködés. E tekintetben, mint mondta, jó úton haladnak. Gratulált a kiállítás szervezőinek, a grafikák készítőinek pedig további sikeres munkát kívánt.

 

Az eseményen sok polgármester és alpolgármester, valamint fiatal volt jelen, ezért éltek a lehetőséggel és a földszinti nézőtéren összehoztak egy beszélgetést. Ennek résztvevőit Szabó Ödön üdvözölte. A képviselő köszönetet mondott a polgármestereknek és alpolgármestereknek, amiért minden településen segítik a magyarországi országgyűlési választásokra regisztrálni akarókat. Megjegyezte, hogy jó előtanulmány lesz a mostani kampány a romániai választásokhoz is, majd felkérte Faragó Csabát, hogy számoljon be a magyarországi aktuálpolitikai ügyekről, a választási regisztrációról és a levélben történő szavazás részleteiről. A képviselő interaktív beszélgetést javasolt, így bárki feltehetett kérdéseket a beszámoló közben is. Az egyik felvetés azt kifogásolta, hogy a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, magyar útlevél tulajdonosnak már nincs vízummentessége az Amerikai Egyesült Államokba. Ezt a tényt a magyar állam hibájának rótta fel a felszólaló, de Faragó Csaba elmondta, hogy e tekintetben az USA egyoldalúan dönt, anélkül, hogy egyeztetne az érintett országokkal.

A beszélgetés végeztével finom ebéd várta a résztvevőket, melyen kötetlen formában folytatódott a társalgás. Ebéd után a polgármesterek hazatértek, de a fiatalok még maradtak, hogy megbeszéljék a kampányfeladatok részleteit, teendőit, továbbá a pályázati lehetőségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában