Gazdaság

2022.01.17. 08:06

Eurómilliós befektetések történtek Nagyváradon

Forrás: PMO

Pap István 

 

Az elmúlt évben Nagyváradnak 1,397 milliárd lej bevétele volt, és 447 millió lej, azaz több mint 90 millió euró értékben hajtott végre beruházásokat. „A nehézségek ellenére nem tekintettünk el a beruházásoktól. A 2021- es év a beruházások összértékét tekintve a második helyen áll 2015 után, amikor az európai finanszírozás első periódusát fejeztük be Nagyváradon” – mondta Eduard Florea, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal gazdasági igazgatója a pénteki sajtótájékoztatón, melyen ismertették az intézmény tavalyi évi tevékenységi jelentését. A sajtótájékoztatón részt vett Marcel Dragoş, Nagyvárad alpolgármestere és Simona Vlad, valamint Sorin Iacob, a gazdasági igazgatóság igazgatóhelyettesei. A jelentés szerint 2021-ben az önkormányzat összesen 447.068.154 lejt fektetett be különböző projektekbe, 13 százalékkal többet, mint 2020-ban, ennek az összegnek a legnagyobb része, 160.834.387 lej európai alapokból származott. A helyi költségvetésből 158.585.167 lejt költöttek befektetésekre, a többi forrás az állami költségvetésből (71.616.007 lej) és a bankkölcsönökből (57.032.592 lej) érkezett erre a célra. 

 

Arányaiban nézve a legtöbb befektetési költség az utcafelújításokra ment el, erre a célra fordították a befektetési költségvetés mintegy egynegyedét, azaz több mint 113 millió lejt. Szintén nagy értékű, 58 millió lejes beruházás történt a tavaly a távhőrendszer korszerűsítésébe. Konkrét projektekre lebontva a tavalyi év legnagyobb értékű beruházása a villamospálya-bővítés volt, ami 29,8 millió lejbe került, és európai uniós pénzalapokból finanszírozták. A második legértékesebb projekt a Ghillányi (Cantemir) és a Fürdői (Nufărului) utak felújítása, melynek költségei 26,5 millió lejre rúgnak. Fontos beruházás volt a tavaly összesen tíz busz vásárlása két külön projekt keretében összesen 26,8 millió lejből. Jelentős összeget, 21,2 millió lejt tettek ki a kisajátítások is. A váradi városháza felújítása 13 millió lejbe, az olimpiai medence felújítása pedig 11,9 millió lejbe került. A közúti felüljáró építése az Universităţii utcán 11,8 millió lejt emésztett fel, de a helyi légitársaság megalapítására is 9 millió lejt fordítottak a helyi költségvetésből. Ennél is több pénzt, 9,6 millió lejt költöttek már eddig az ortodox katedrális körüli mélygarázs építésére, mely beruházás megakadt az ottani régészeti feltárások miatt. 9,7 millió lejt fordítottak a 11. számú Általános Iskola felújítására, míg az Onisifor Ghibu Líceum felújítása 6 millió lejbe került. A jelentés kiemeli még a váradi parkolóházak építését, az Ezredévi emléktér gyalogos övezetté alakítását, a megyei kórházban végzett beruházásokat és az új sportcsarnok építésekor a város által elvégzett beruházásokat, melyek, melyek a legnagyobb befektetési tételek közé tartoztak a tavalyi évben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában