Határozatok

2022.01.28. 09:14

Csökkent a hőenergia lakossági ára, nőtt a vízdíj Váradon

Az egyik kezével úgymond ad, a másikkal meg elvesz a nagyváradi önkormányzat, a helyi tanács ugyanis a tegnapi ülésén csökkentette a hőenergia lakossági árát, és ugyanazon az ülésen növelte a víz- és csatornázási díjat.

Forrás: Alexandru Nițescu

Fotó:

Pap István

A csütörtöki tanácsülés előtti sajtótájékoztatón Florin Birta polgármester elmondta, hogy a számítások szerint mintegy 11,7 millió lejt kap a város a kormánytól a nagyváradi hőenergia költségeinek a támogatására. Az önkormányzat 23 lejjel csökkenti a lakossági hőenergia-árakat, azaz idén január 1-től az eddigi 396 lej/Gkal helyett 373 lejt kell fizessenek a váradi lakossági fogyasztók gigakalóriánként. „Ezek az árak segíteni fogják a váradiakat abban, hogy átvészeljék ezt a telet” – fogalmazott a polgármester, aki hozzátette, hogy országszerte Nagyváradon a legkisebb a hőenergia előállítási ára.

 

A Florin Birta által bemutatott táblázatból kiderült, hogy míg városunkban 528 lej/Gkal az előállítási ár, amiből a város 155 lejt fizet szubvencióként, addig Kolozsváron az előállítási ár 739, Brassóban 763, Temesváron pedig 851 lej. Ennek ellenére a kincses városban a lakosság 315 lejt fizet gigakalóriánként, a fennmaradó 424 lej/gigakalóriát az önkormányzat biztosítja támogatásként, míg Brassóban a lakosság mindössze 264 lejt fizet a gigakalóriánkénti 763 lejből, a fennmaradó 499 lej az önkormányzati támogatás. Arra a kérdésünkre, hogy lehet az, hogy a brassóiak több mint száz lejjel kevesebb összeget fizetnek, miközben ott 200 lejjel magasabb a hőenergia előállítási ára, Florin Birta azt mondta, hogy Brassóban csak 5554 lakossági fogyasztó van rácsatlakoztatva a távhőrendszerre, tehát sokkal kevesebb kiadást jelent az ottani önkormányzatnak a nagyobb értékű szubvenció, miközben Nagyváradon nem kevesebb mint 77 ezer személyt szolgál ki a városi távhőrendszer. Arra a felvetésünkre, hogy ebben az esetben a váradi Hőszolgáltató bevételei is összehasonlíthatatlanul nagyobbak, mint a brassói hőerőműé, Florin Birta azt válaszolta, hogy a váradi önkormányzat azért ad minél kevesebb szubvenciót a lakossági hőenergia-fogyasztásra, mert egyrészt az Európai Bizottság hamarosan amúgy is be fogja tiltani ezt a támogatási típust, másrészt pedig azért, mert az önkormányzat a szubvenció helyett inkább befektetésekre fordítja a pénzt; ennek az eredménye az is, hogy Nagyváradon a legolcsóbb az országban a hőenergia előállítási költsége. „Nagyváradon minden befektetés a váradiak pénzéből történt, ezért is növeltük tizenötről huszonkilenc százalékra a szubvenciót, hogy ezzel is enyhítsük a hőenergia-ár emelkedésének a hatásait” – fogalmazott a polgármester. 

 

A díjszabás-csökkentésről szóló határozattervezet napirendi ponti vitáján Adrian Madar szociáldemokrata (PSD) helyi tanácsos jelezte, hogy annak ellenére, hogy kap kormánytámogatást a város a hőenergia-fogyasztás kompenzálására, a váradi nem lakossági fogyasztók számára 1,14 lejjel növekedni fog a tarifa, így az eddigi 517,42 lej helyett 518,56 lejt kell fizessenek. A határozattervezetet egyébként a PSD ellenszavazatai mellett fogadta el a helyi döntéshozó testület.

 

Emelés

 

De hogy a váradiak ne örüljenek túlságosan a 23 lejes hőenergiaár-csökkenésnek, a helyi tanács megszavazta azt, hogy a vízdíj az eddigi 3,55 lejről 4,14 lejre emelkedik (áfa nélkül), míg a csatornadíj 2,44 lejről 3,42 lejre nő köbméterenként. A csapadék-elvezetési díj egy banival nőtt, ezért a szolgáltatásért 47 banit kell fizetni köbméterenként. Florin Birta elmondta, hogy az emelés előtt a nagyváradi vízdíjak a legolcsóbbak voltak az országban, és az emelés után is a 34. helyen lesz a város ebben a rangsorban, de hamarosan a többi önkormányzat is emelni fog a díjszabásain. A tegnapi tanácsülés előtt Adrian Madar helyi tanácsos ennek a tervezetnek a visszavonását kérte a napirendről, ez azonban nem történt meg. A politikus a napirendi pont vitáján kifejtette, hogy a Nagyváradi Vízművek jelentős többlettel zárta a pénzügyi évet, miközben a lakosság hatalmas számlákat kell fizessen. „Ebben a kontextusban döntenek arról, hogy növeljék a vízdíjat. Átutalják a pénzt azokhoz, akik nincs mit csináljanak vele. A jelenlegi anyagi és gazdasági körülmények között abszurd ez az emelés” – fogalmazott. Válaszában Florin Birta kifejtette, hogy az új tarifákat a Közműszolgáltatásokat Szabályozó Országos Hatóság (ANRSC) jóváhagyásával fogadták el. Ezt a határozattervezetet végül a PSD és az RMDSZ ellenszavazatai mellett fogadta el a helyi tanács.

Illusztráció. Fotó: Alexandru Nițescu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában