Tanácsülés

2022.01.20. 08:11

Csökkenni fog a hőenergiaár

Mintegy huszonöt lejjel fog csökkenni Nagyváradon a hőenergia ára, ha a helyi tanács megszavazza következő ülésén az erre vonatkozó határozat-tervezetet.

Fotó:

Pap István

 

A hőenergiaár csökkentéséről Florin Birta polgármester beszélt a Bihoreanul hetilapnak. Kijelentette: javasolni fogja a helyi tanácsnak azt, hogy a hőenergia gigakalóriánkénti ára a jelenlegi 396 lejről 373 lejre csökkenjen. A polgármester elmondta, hogy a csökkentést az teszi lehetővé, hogy a központi költségvetésből pénzt kaptak a Nagyváradi Hőszolgáltató által elhasznált földgáz árának kompenzálására. „A kormány vállalta, hogy kompenzálja a 250 lej/MWh maximált gázár és a Nagyváradi Hőszolgáltató által ténylegesen kifizetett 275 lej/MWh ár közötti különbség ötven százalékát. A gigakalóriánként 25 lejes különbözet felét a központi költségvetés, a másik felét pedig a helyi költségvetés fizeti. Ennek eredményeként ezen a télen összesen mintegy 11,7 millió lejt kell kapnunk a kormánytól, amelyből eddig 5,7 millió lejt kaptunk november és december hónapokra” – magyarázta Birta. A különbözetet a nagyváradi önkormányzat által a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért Felelős Minisztériumhoz benyújtott kimutatások alapján részletekben kell átutalni a helyi költségvetésbe.  

 

Mennyi az annyi?

 

Megkérdeztük Dan Crețut, a nagyváradi Hőszolgáltató kereskedelmi igazgatóját, hogy konkrétan milyen hatása lesz az árakra a várható csökkentéseknek, amennyiben a tanács megszavazza a vonatkozó tervezetet. Elmondta, hogy a jelenlegi tarifa mellett decemberben egy 36 négyzetméteres garzonlakás fűtési díja átlagban 245 lej, egy 50 négyzetméteres kétszobás lakásé mintegy 325 lej, egy 64 négyzetméteres háromszobás lakásé pedig mintegy 415 lej. Ha elfogadják az új tarifákat, akkor januárban, amelyik a leghidegebb, egyben a leghosszabb számlázási hónap, tehát a legtöbb szokott lenni a fogyasztás, akkor az árcsökkenés nyomán egy garzonlakás hőenergia-fogyasztása 255 lej, egy kétszobásé 350 lej, egy háromszobás lakásé 450 lej lesz. Crețu hangsúlyozta, hogy mindezek csak irányárak, és nem veszik figyelembe azt, ha egy lakásban több fűtőtestet szereltek fel, vagy más, a hőenergiát befolyásoló tényezők lépnek fel.

 

Fűtési támogatás

 

A napokban arról is beszámoltunk, hogy Nagyváradon 1906 fűtéstámogatási kérelmet nyújtottak be eddig a Nagyváradi Szociális Ellátási Igazgatósághoz (DASO), de mint azt több olvasónk jelezte, bár megítélték nekik a támogatást, novemberben és decemberben mégis teljes árú költségtérítést kértek tőlük a lakótársulások, a számlán nem szerepel a kompenzáció összege. Ennek kapcsán Dan  Crețu elmondta, hogy a hőszolgáltató vállalat nagyon későn kapta meg a jogosultakra vonatkozó kimutatásokat, de azonnal hozzátette, hogy elvégzik a szükséges korrekciókat a számlákon, és mindenki megkapja a támogatást, vagyis a januári számlákon fog szerepelni az előző havi kompenzáció is. Mint mondta, vannak lakótársulások, amelyek nem küldték el a kimutatásokat a Hőszolgáltatónak. Azok, akik árkompenzáció nélküli számlát kapnak, két dolgot tehetnek: vagy kifizetik a teljes összeget, és akkor a januári számlán lesz levonva a decemberi árkompenzáció is, vagy a jogosult a lakótársulásnál már eleve a kompenzált számlát fizeti ki. „A lakótársulásoknak megvan a kimutatás arról, hogy ki mennyi támogatásra jogosult, csak meg kell nézni, és az alapján fizetni” – mondta Dan  Crețu, hozzátéve, hogy jobb is lenne, ha a lakók így járnának el, és már eleve a kompenzált számlát fizetnék ki.

 

Címkék#hőenergia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában