Helyi közélet

2021.12.14. 15:00

Szent László Lovagrend-ösztöndíjakat kaptak a diákok

A regensburgi Szent László Lovagrend váradi tagjai péntek délután tanulmányi ösztöndíjakat adtak át a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum nyolc diákjának. A lovagkirályról elnevezett, 200 euró összegű ösztöndíj célja a kimagasló tanulmányi teljesítmény elismerése, a tudásszint növelésére való ösztönzés, a líceumért és a diáktársak közösségéért végzett munka megbecsülése, valamint a katolikus hit elmélyült, hivatást előkészítő gyakorlására való buzdítás.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

 

Nyolcadik alkalommal adtak át ösztöndíjakat, amelyek száma az évek során háromról nyolcra bővült, többek közt Szabó Ödön egyesületi tag, valamint Koncsek-Vadnai Zita felajánlásainak is köszönhetően. Az ünnepségen megjelenteket Konrád Katalin igazgatónő köszöntötte, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az ösztöndíjakat olyan diákok kapják, akiket az osztályfőnökeik ajánlanak, mivel ügyesek, tettek valamit az iskolájukért, és a társaik számára inspiráló példát mutatnak a magatartásukkal, ahogyan tanulnak, illetve a segítőkészségükkel. Fodor József, az egyesület lelki vezetője (perjele) arról beszélt, mit jelent Szent László keresztény és lovagi alakja évszázadok óta a váradiak számára, és miért tartotta a róla elnevezett rend fontosnak azt, hogy a felebaráti szeretet gyakorlásának jeleként ösztöndíjat alapítson. Idén elismerésben részesült Csíki Petra, Kiss Stefánia, Králik István, Haizer Henrietta, Precup Dorottya, Bőnesch Ingrid, Chivari Henrietta és Juhász Teofil.

 

 

A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumot Fodor József ajánlotta annak idején a Szent László Rend Egyesület vezetőségének figyelmébe. A lovagkirályról elnevezett, 200 euró összegű tanulmányi ösztöndíj eredeti célja a kimagasló tanulmányi teljesítmény elismerése, a tudásszint növelésére való ösztönzés, a líceumért és a diáktársak közösségéért végzett munka megbecsülése, valamint a katolikus hit elmélyült, hivatást előkészítő gyakorlására való buzdítás. Az egyesület jogelődjét 1861- ben alapította társulatként az egri érsek azzal a céllal, hogy kizárólag karitatív és magyarságmegtartó munkát végezzen, amely tevékenység napjainkban nem csupán Magyarország, hanem a Kárpát-medence valamennyi, magyarok lakta területére kiterjed.

 

Az egyesület első világi elnöke gróf Károlyi István volt. Jelenleg körülbelül félszáz tagja van ennek a regensburgi székhelyű civil szervezetnek, akik Németországban, Magyarországon, a Délvidéken és a Partiumban élnek, utóbbit Fodor József és Szabó Ödön képviselik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában