Városrendezési tervek

2021.12.21. 07:24

Megmenekül a váradi Kert utca!

Elkészültek a Nagyvárad belvárosi védett övezetének mintegy kétharmadát lefedő övezeti városrendezési tervek. Az új dokumentációban már nem szerepelnek olyan vitatott elképzelések, mint a Kert (Avram Iancu) utca egyik oldalának a lebontása, sem pedig a kötelező emeletráépítés az alacsony belvárosi ingatlanokra.

Forrás: bihon.ro

Pap István

 

A mai Nagyváradi Helyi Tanácsülésen a testület várhatóan megszavazza a védett belvárosi övezet mintegy kétharmadát magába foglaló városrendezési terveket (PUZ-CP). A dokumentáció részleteiről az azt kidolgozó Planwerk cég képviselője, Eugen Pănescu beszélt Florin Birta polgármesterrel együtt tegnap egy sajtótájékoztató keretében. Pănescu emlékeztetett arra, hogy a védett belvárosi övezetre vonatkozó városrendezési tervek kidolgozását két évvel ezelőtt kezdték el, és most jutottak lényegében ennek a munkának a végére. A mostani dokumentációnak az elfogadása után teljesen világos lesz mindenki számára, hogy mit, hogyan lehet építeni a belvárosban. Kifejtette, hogy Nagyváradnak van általános városrendezési terve (PUG), de a törvények előírják, hogy védett beépített övezetek esetében részletezni kell ezeket az általános előírásokat, és ez történt meg most. Pănescu rámutatott, hogy a terv kidolgozóinak a szándéka többek közt az volt, hogy megóvják az értékes épületeket, mivel azonban ezek az épített értékek nem egyenletesen oszlanak el a belvárosban, ez azt jelenti, hogy a központban lehet új beruházásokat is megvalósítani. Mint mondta, a most kidolgozott dokumentáció választ ad arra a kérdésre, hogyan lehet úgy konzerválni a belvárost, hogy ugyanakkor engedélyezik az új ingatlanberuházásokat is. A terv rögzíti azt is, hogy a házak udvarait és kertjeit meg kell őrizni, a parcellákat változatos módon kell felhasználni, azaz a lakhatás mellett kereskedelmi, oktatási, szolgáltatási stb. funkciókat is kell találni a belvárosi parcellák számára. 

 

A terv biztosítja továbbá a beépítettség és az épületek magasságának kontrollált növelését a belvárosban, illetve szorgalmazza a parazita építmények eltüntetését. Az új koncepció az, hogy nem kell ösztönözni új parkolóhelyek létesítését a belvárosban, hogy ezáltal az autóforgalom is csökkenjen. Pănescu kifejtette, hogy Nagyvárad belvárosában nagyon jól kiépített tömegközlekedési hálózat van, érdemes lenne tehát az embereket rábírni arra, hogy a belvárosban gyalogosan járjanak, vagy a tömegközlekedési eszközöket vegyék igénybe.

 

Marad az udvar

 

Mint azt bárki tapasztalhatja, és mint azt a sajtótájékoztatón meg is jegyeztük, a belvárosban épült új ingatlanok mindegyikében felszámolták a kertet és az udvart, helyükön parkolóhelyeket alakítottak ki. Erre reagálva Pănescu elmondta, hogy az új dokumentáció szerint tilos lesz kertek és udvarok helyén parkolóhelyeket kialakítani, pontosabban egy olyan területen, amelyen kert vagy zöldövezet is van, az ingatlanberuházás során kötelező lesz megtartani a zöldövezetet vagy annak legalábbis egy részét, és a beruházónak nem lesz más lehetősége, mint az épület alagsorában parkolóhelyeket kialakítani, vagy eleve lemondani a parkolóhelyekről. Mint mondta, a jövőben szükség lesz az utcai parkolóhelyek csökkentésére, az autósoknak amúgy is a rendelkezésükre áll egy sor már létező vagy most épülő parkolóház. A szakember hozzátette azt is, hogy az új terv nem lesz alkalmazható a már elvégzett beruházásokra, tehát ott, ahol már felszámolták a kerteket és udvarokat, már nem lesz mit tenni, de a jövőben az ingatlanfejlesztők eszerint a városrendezési terv szerint kell majd eljárjanak. Elmagyarázta azt is: változó, hogy egy telken mekkora zöldövezetet kell majd meghagyni, ez ugyanis attól függ, hogy a város melyik részében van az a telek, de olyan eset már biztosan nem fog előfordulni a terv elfogadása után, hogy egy belvárosi beruházás során az egész kertet felszámolják. Florin Birta hozzátette, hogy amennyiben elfogadják a határozat-javaslatot, akkor az új városrendezési tervek jövő év március közepétől lépnek érvénybe.

Az újságírók kíváncsiak voltak néhány olyan vitatott városrendezési elképzelés sorsára, amelyek a korábbi tervekben szerepeltek. Ilyen a Kert (Avram Iancu) utca egyik oldalának a lebontási terve. Eugen Pănescu bejelentette, hogy ez az elképzelés már nem szerepel az új dokumentációban, ugyanis, mint magyarázta, a Szent László tér felőli részen bonyolódó gépjárműforgalom nem teszi indokolttá a Kert utca szélesítését. Ehhez kapcsolódva Florin Birta hozzátette, hogy csak a Kert utcának a Beöthy Ödön (Iuliu Maniu) és Szacsvay (Cuza Vodă) utcák által közrezárt szakaszához nem nyúlnak hozzá, már csak azért sem, mert azon a szakaszon van egy műemléképület (a Török ház – szerk. megj.). A megváltozott koncepció egyik folyománya, hogy szorgalmazni fogják a Beöthy Ödön és a Kert utca sarkán álló ingatlan felújítását, ami a Szent László téren az egyetlen olyan épület, ami nincs még felújítva, és aminek rehabilitálásával éppen azért vártak mindmostanáig, mert eddig bizonytalan volt a Kert utca sorsa. Hozzátette, hogy a Szacsvay és a Várady Zsigmond (Mihail Kogălniceanu) utcák közötti szakaszon azonban a jövőben lesznek beavatkozások. Megjegyzendő, hogy a Kert utcának azon a szakaszán nincsenek értékes ingatlanok.

Útszélesítés

Módosult a Vámház (Evreilor deportaţi) utca szélesítésének a terve is. Az eredeti elképzelés ugyanaz volt, mint a Kert utca esetében, hogy egész egyszerűen lebontják az utca egyik oldalát, hogy az így nyert területen szélesítsék négysávosra azt az utat. Eugen Pănescu elmondta, hogy a Vámház utca a város belső körgyűrűjének részét képezi, ezért szükséges annak négysávosra bővítése, de az új elképzelés szerint nem egyszerűen lebontják az egyik utcafrontot, hanem szakaszonként haladva megvizsgálják azt, hogy hol lehet a lehető legkevesebb bontással elég helyet teremteni az utcaszélesítésre. Ez azt jelenti, hogy egyes szakaszokon az utca bal, más szakaszokon pedig annak jobb oldalán fognak bontani, illetve lesznek olyan szakaszok is, ahol lehet, hogy nem is lesz szükség bontásra. Ehhez kapcsolódva Florin Birta megjegyezte, hogy a Vámház utca nyomvonalának átalakításával és az út négysávosra bővítésével gyakorlatilag egy új belső körgyűrű jön létre, mely a Vitéz (Decebal) utcát fogja összekötni a Vámház utca segítségével a Sztaroveszky (Magheru) úttal.

 

Vitatott elképzelés

 

Kérdésünkre válaszolva Eugen Pănescu elmondta azt is, hogy a most bemutatott városrendezési tervben már nem szerepel az alacsony házak épületmagasítására vonatkozó előírás. Mint ismeretes, Ilie Bolojan egykori polgármester javaslatára belefoglalták a városrendezési tervbe azt, hogy az egyszintes belvárosi épületeket azok tulajdonosai magasítsák, azaz építsenek rá egy vagy akár több emeletet, és aki nem tesz eleget ennek az elképzelésnek, azt többletadóval sújtotta volna a polgármesteri hivatal. Eugen Pănescu a sajtótájékoztatón elmondta, hogy nincs szükség effajta intézkedésre ahhoz, hogy a belvárosban növeljék a beépítettséget. Rákérdeztünk arra, hogy bele van-e foglalva a tervbe egy új utca megnyitása az Ezredévi emléktér (Libertăţii utca) és a Széchenyi tér (Traian park) között, és ha nincs, mi a véleménye erről az elképzelésről, de Eugen Pănescu azzal hárította el a válaszadást, hogy nem is ismeri a projektet. Florin Birta kijelentette, hogy ez a beruházás nem szerepel a dokumentációban, de amúgy is egy tanulmány elkészítése után fognak a szakértők véleményt mondani arról, hogy érdemes-e megvalósítani azt az elképzelést. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában