Téli időszak

2021.12.14. 08:08

Még várat magára a síszezon

A hó már megérkezett, de még kicsit várat magára a síszezon, azonban nem árt idejében felkészülni. A Bihar Megyei Hegyimentő-szolgálat idén is hasznos információkkal szolgál, és felhívja a figyelmet az óvintézkedések fontosságára.

Forrás: Facebook/Bihar Megyei Hegyimentő-szolgálat

Törő Enikő 

 

Az első havazásokról szóló „jelentések” már elöntötték a közösségi médiát, így már mindenkihez eljuthatott a hír, hogy a hegyekbe beköszöntött a tél. A Bihar Megyei Hegyimentő-szolgálat hétfői jelentése szerint 1000–1200 méter magasan, például a Bihar-hágón, a Pádisi-fennsíkon és Biharfüreden körülbelül 20–25 centiméter vastagságú a hóréteg, ennél magasabb részeken eléri a 40–50 centiméter vastagságot is. A hétvégi esős időjárásnak betudhatóan a hóréteg vastagsága valószínűleg nem nőtt, de a kirándulóknak így is remek úticél lehet minden hegyvidék. Már készülnek a pályák megnyitására, de még várnak a hóra. 

Pintér István, a Bihar Megyei Hegyimentő-szolgálat vezetője lapunknak elmondta, hogy egyelőre csütörtöktől vasárnapig van ügyelet a Bihar-hágón, Biharfüreden hétvégenként, december 23- tól kezdődően pedig mindkét említett üdülőtelepen állandó ügyeletet biztosítanak. A hegyimentők ismét felhívják a figyelmet, hogy a rossz időjárásban ne induljanak el hegygerincen lévő túraútvonalakon, ugyanis a tájékozódás is nehezebb, valamint megtörténhet, hogy az irányjelzéseket hó borítja. Továbbá nagyon fontos, hogy megfelelő felszerelésben induljanak el, elkerülve az esetleges problémákat. Emellett nagyon fontos, hogy mivel korán sötétedik, vigyenek magukkal fejlámpát, és érdemes arra is figyelni, hogy a hó borította ösvényeken egy adott túraútvonalon való végighaladás akár kétszer annyi időbe is telhet. A hegyimentők azt ajánlják, hogy akinek nincs túrázási tapasztalata, az kizárólag a könnyű útvonalakat válassza. Aki üdülőtelepüléseken kívül eső túraútvonalat szeretne választani, az mindenképpen érdeklődjön előtte az útvonal állapotáról, járhatóságáról és csakis felszerelkezve induljon el. Az útvonalakról a www.salvamontbihor. ro weboldalon érdelődhetnek, a Trasee turistice fül alatt. Fontos, hogy mobiltelefonjaik akkumulátora fel legyen töltve. Jelenleg a hegyimentők nem ajánlják a következő útvonalakat, ugyanis jég és hó van lerakódva az ösvényeken: kék pont – Csodavár (Cetăţile Ponorului); piros pont – Aragyásza barlang (Cetăţile Rădesei); sárga pont – Galbena körút (Circuitul Galbenei); kék háromszög – Bohogyó-vízesés (Cascada Bohodei) és Istenek havasa nyereg (Şaua Bohodei) közötti szakasz. Továbbá nem ajánlják azokat útvonalakat, amelyeknek vannak technikai része is, mert a hóréteg a kábeleket és a láncokat elfedi, továbbá csúszósak is. A gerincközeli útvonalakat szintén nem ajánlják, mert a látási viszonyok romlanak, magyarázta Pintér István. 

Fotó: Tankó Levente

A téli sportokat csak megfelelő felszereléssel, a kijelölt helyeken űzzenek, akinek nincs felszerelése, bérelhet is. A bátrabb síelők figyelmét, akik a pályán kívül is le szeretnének siklani, felhívják arra, hogy a boróka még fent tartja a havat, emiatt váratlan csapdákba juthatnak, úgymond „rések” lehetnek még a hó és a növényzet között. Egyébként egyelőre a sípályákon nem működnek még a felvonók, de várható, hogy hamarosan beindítják azokat. A Bihar-hágón lévő székes felvonó szombaton és vasárnap 10–17 óra között működni fog, de kizárólag a táj megcsodálása érdekében lehet igénybe venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában