Visszatekintés

2021.12.31. 06:49

Közös ünnepléssel érhet véget a megpróbáltatásokkal teli 2021

Anélkül, hogy szépítenénk a dolgon, meg kell hagyni, hogy 2021 számtalan megpróbáltatás elé állította az embereket, a pandémia pedig valamelyest mindent beárnyékolt. Örömteli azonban, hogy a sok-sok otthon töltött idő után az új évet együtt köszönthetjük.

Forrás: A. N.

Fotó:

Pikó Stefánia

Megérkezett az első adag koronavírus elleni védőoltás Romániába, és beoltották az első román állampolgárt, egy egészségügyi asszisztenst Bukarestben – írtuk 2020 végén. Január negyedikei első lapszámunk vezércikke szintén a védőoltásról szólt: az egészségügyi dolgozók beoltására létrehozott összesen 370 romániai oltóközpont több mint 90 százalékában beindult a tevékenység. Január negyedikén 13.200 személy volt beoltva az országban. Január hatodikai lapszámunkban beszámoltunk az első Bihar megyei oltakozásról. Az első beoltott, dr. Anca Hnatiuc epidemiológus arra kérte a sajtó képviselőit, hogy álljanak ki az oltakozás mellett, ugyanis, mint fogalmazott, ez az egyetlen módja, hogy életünk visszatérjen a normális kerégvágásba. Kétségtelen, hogy az év legforróbb témája a védőoltás volt, a mellette és ellene szóló érvek állandó ütköztetése. 

Nem mellékesen liberalizálták az energiapiacot, és drágult az üzemanyag, tehát minden más is. „Az infrastrukturális beruházások éve lesz 2021 Nagyváradon” – hangzott a január 13-ai szalagcímünk, és valóban, számtalan beruházás kezdődött az idei évben. Lett egy teljesen új villamospályánk, egy parkolóházunk a központban, a Ghillányi út megújulása is folyamatban van, és egyebek mellett a nagyváradi városházát is felújították, valamint elkészült és igazán szép lett a Nagysándor utca is. A beruházások, az ezekkel járó kisajátítások nagy vitákat generáltak, illetve port kavartak a nagyváradi vár előtti munkálatok is, ugyanis ide egy mélygarázst terveztek, az ásatások során pedig régészeti leletekre bukkantak. Itt a munkálatok jelenleg stagnálnak, a kisajátításokkal kapcsolatban pedig sajnos máig sem oldódtak meg a problémák: jó néhány ház áldozatául esett már parkolók megépítésének, a pereskedések jövőre is folytatódnak.

Tovább borzolta a kedélyeket, hogy az önkormányzat a kommunista múltat megidéző módon alakítana ki új utcákat a városközpontban a lakosság és a tulajdonosok megkérdezése nélkül. Szerencsére ezeket a terveket nem sikerült még gyakorlatba ültetni, de a nagyváradi polgároknak jogos aggodalma lehet a későbbiekben is, hogy a magántulajdon szentsége nem élvez prioritást egy jogállamban. Nem szabad viszont megfeledkezni arról sem, hogy egy újabb kincset, az egykori nagyváradi László király páholyt is felújították, és megnyitották benne a szabadkőművesek múzeumát, igaz, az ünnepélyes megnyitóra összeállított tárlatból teljesen kimaradt az épület magyar vonatkozású múltjának és jelentőségének a megidézése. Ugyancsak 2021-hez kapcsolódó hír, hogy műemlékké nyilvánították a Sonnenfeld-palotát.

Májusban az enyhülő korlátozásoknak örültünk, rövid időre bár, de az éjszakai élet is újra beindult a megyeszékhelyen. Magyarságunk a hol enyhébb, hol szigorúbb korlátozások, a járvány okozta gondok és feszültségek ellenére sem feledkezett meg hagyományairól, így júniusban a Szent László Napok hoztak egy kis felüdülést a szürke hétköznapokba. Augusztus huszadikán a magyarok ünnepe is elérkezett hozzánk. Láthattuk a debreceni virágkarnevál remekeit, illetve sikeresen lezajlott a Magyarok kenyere-program keretében az ünnepélyes kenyérszentelés a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal előtti téren. Augusztusban külön öröme volt a partiumi magyarságnak, hogy Szentjobbon felavatták a római katolikus templom kertjében a Szent Korona-emlékművet. Szeptember elején Varga Vilmos színművész emlékére állítottak szobrot Hegyközkovácsiban. Együtt ünnepeltünk a diákokkal az évzárókon (később az évnyitókon is), együtt izgultunk az érettségizőkkel és a nyolcadikos vizsgázókkal, majd a nagy kánikula elleni védekezésről szóló ajánlásokat gyűjtöttük össze és ismételgettük olvasóinkért aggódva. Az ősz legnagyobb szenzációja talán José Carreras koncertje volt a Szent László téren, amire rengetegen voltak kíváncsaik, a kordonon kívül is. Örömteli esemény volt szeptember közepén az is, amikor felavatták Bihar községben, a református templomkertben a turulmadaras emlékművet. Szeptember végén a Királyhágómelléki Református Egyházkerület is megkezdte ünnepségsorozatát, hiszen fennállásának századik évfordulóját élte meg. A református egyház, együtt a Partiumi Keresztény Egyetemmel és a régió teljes magyarságával megünnepelte a Váradi Biblia elkészültének 360. évfordulóját. Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy 2021-ben Nagyváradon megnyílt az első színészmúzeum is. 

Januári lapszámunkban, amikor röviden arról írtunk, hogy elkezdték a városbeli díszkivilágítást összeszedni, reményünket fejeztük ki, mely szerint az idei karácsony alkalmával nem marad el a hangulatos vásár, és a szilvesztert is ismét együtt, az utcákon ünnepelhetjük. Bár a karácsonyi hangulatot beárnyékolta a járvány és a miatta kialakuló feszültségek, vásár valóban volt a megyeszékhely főterén, és a szilvesztert sem kell kötelező módon csendben, otthon ünnepelnünk, idén nem marad el a tűzijáték sem.

Elmondhatjuk: ez az év valójában rengeteg nehézséget tartogatott mindannyiunk számára, a kihívások következtében azonban az igaz kapcsolatok még jobban megerősödtek, a bár gyakran számba sem vett, mégis fontos erények (empátia, elfogadás, türelem, bölcsesség) felértékelődtek, és alkalmunk volt ismét megtanulni – mivel láttuk, milyen az, ha nincs –, hogy a legfontosabb a szeretet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában