Programajánló

2021.12.02. 10:18

Goya-metszetek a Darvas–La Roche-házban

A Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány, partnerségben a nagyszebeni Brukenthal Nemzeti Múzeummal és az Octavian Smigelschi festő Kulturális Egyesülettel a 275 éve született Francisco de Goya (1746–1828) spanyol festő és grafikus nevéhez köthető metszetkollekcióból szervezett kiállítást a nagyváradi Darvas–La Roche-házban.

Ciucur Losonczi Antonius

A magángyűjtemény George Şerban bukaresti ügyvédé, akinek meggyőződése, hogy a művészeti alkotásokat altruista módon közszemlére kell tenni, hogy a társadalom minél szélesebb rétegének hozzáférése legyen a magas szintű kultúrához. A vándorkiállítás emellett egy szimbolikus üzenettel is bír, mivel 140 évvel ezelőtt vette fel egymással a diplomáciai kapcsolatot Románia és Spanyolország, ezért a megszervezését a Spanyol Királyság romániai nagykövetsége is támogatta.

A péntek délután zajlott nyitóünnepségen megjelenteket Angela Lupșea, a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány vezetője köszöntötte, kiemelten Arina Moș alpolgármestert, valamint Böcskei László római és Virgil Bercea görögkatolikus megyés püspököt. Azon meggyőződésének adott hangot, hogy ha élnének, valószínűleg a villa tulajdonosa, Darvas Imre és a tervező Vágó-testvérpár is örülnének a látottaknak.

Dr. Alexandru Chituţă kurátor, művészettörténész szerint Goya munkái nemcsak az érte rajongók érdeklődésére tarthatnak számot, hanem azokéra is, akik először látják ezeket, a művészetének értéke, az alkalmazott technikája és a közvetített erkölcsi üzeneteknek köszönhetően. Megítélésében, mint az utolsó udvari festők egyike és a modern művészet úttörőjeként, Goya kiemelkedő portréfestő volt, aki nagyszerűen használta a fényhatásokat, és ezáltal referenciapontot teremtett két évszázad spanyol festészetének.

George Şerban felidézte, hogy ezt megelőzően márciusban a jászvásári Regina Maria Városi Múzeumban, majd a besztercei múzeumban lehetett megtekinteni a tárlatot, október 12-én pedig a szenátus épületében tartottak vernisszázst, melyet a felsőház akkori elnöke, Anca Dragu és Manuel Laroccha Parada, a Spanyol Királyság bukaresti nagykövete is megtisztelt jelenlétével. Váradra több mint 60 nyomtatványt hozott el, Goya három fő sorozattémája köré csoportosítva: Szeszélyek, a bikaviadalok történelmét, rituáléit és evolúcióját bemutató La tauromaquia, és a Háború katasztrófái. Más munkákat is kihelyeztek ezeken kívül, például Rembrandt két metszetét.

Az ünnepségen Ovidiu Pecican történész, irodalomkritikus, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem professzora is méltatta Goya munkásságát. A tárlat 2022. április 30-ig marad Váradon, keddtől vasárnapig 10–18 óra között tekinthető meg zöldigazolvánnyal. Egy belépőjegy felnőtteknek 10 lejbe, gyerekeknek és tíz főnél nagyobb csoportok számára 5 lejbe kerül.

Fotók: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában