Új rendszer

2021.12.22. 13:00

Figyel majd a „Nagy Testvér”

A nagyváradi Prima lakótelepen egy próbaprojekt keretében vezetik be a legmodernebb technológiára alapozó szelektív hulladékgyűjtési rendszert, melyet, ha beválik, akkor az egész városban alkalmazni fognak.

Illusztráció

Pap István 

 

Nagy fába vágta a fejszéjét a váradi polgármesteri hivatal: egy csúcstechnológiás szelektív hulladékgyűjtési rendszert akar bevezetni, egyelőre csak próbaképpen és csak egy lakónegyedben, amelynek célja megoldani a városban a szelektív hulladékgyűjtés problémáját. A projekt részleteiről Florin Birta polgármester és Adina Popa, a polgármesteri hivatal műszaki igazgatóságának aligazgatója beszélt hétfőn a sajtó képviselőinek. Elöljáróban Florin Birta elmondta, hogy eredetileg jövő év elejétől tervezték bevezetni a mennyiségalapú számlázást a hulladékszállításban, de végül úgy döntöttek, hogy még fél évig, azaz 2022 júliusáig a 17,87 lej/fő tarifát fogják alkalmazni. Ennek oka az, hogy január 25-től három hónapig próbajelleggel bevezetnek egy szelektív hulladékgyűjtési programot a Prima lakónegyedben, és annak a projektnek az eredményétől teszik függővé azt, hogy azt a rendszert kiterjesztik-e az egész városra. Az ügy részleteiről szólva Adina Popa elmondta, hogy a Nucetului téri tíz tömbház lakóit, 545 lakás mintegy 790 lakóját és öt fém hulladékgyűjtő platformot vontak be ebbe a kísérletbe. A polgármesteri hivatal mindegyik hulladékgyűjtő helyre mesterséges intelligenciával működő térfigyelő kamerát szerel fel, amelyek azonnal és automatikusan jelzik mind a lakótársulásnak, mind a polgármesteri hivatalnak, ha valamilyen incidens történik. Incidens alatt kell érteni azt, ha valaki felfeszíti vagy nyitva hagyja a hulladékudvar ajtaját, vagy bármilyen módon megrongálja a hulladékudvart, ha az egyik hulladéktípust nem a megfelelő konténerbe dobja, vagy ha a szemetet a hulladékudvar mellé teszi. 

 

Minden családnak külön zsák 

 

A rendszer meghökkentő újdonsága, hogy minden egyes lakásnak külön rádiófrekvenciás azonosító kóddal (RFID) ellátott zsákjai lesznek, külön minden hulladéktípus számára. A lakók a hulladékudvart nem mágneskártyával, hanem a zsákokon lévő kóddal fogják tudni kinyitni, ugyanis a hulladékudvarokra felszerelnek egy-egy kódleolvasót is. Az udvar ajtaja csak akkor nyílik ki, ha a lakó a saját lakótársulásának hulladékudvarát használja, más lakótársulás hulladékgyűjtőjébe nem tudja bedobni a maga szemetét. A kódleolvasók olyan érzékenyek lesznek, legalábbis a tervek szerint, hogy amennyiben egy lakó az egyik kezében egy kóddal ellátott zsákkal kinyitja a kaput, de a másik kezében egy nem megfelelő, kód nélküli zsákot is bevisz a hulladékudvarba, a szkenner érzékeli, és incidensként jelzi azt. Az RFID-kód beolvasásával beazonosítható lesz a használó neve, lakcíme, lakásának a száma, és a zsákban lévő hulladéktípus, és ezek az adatok egy adatbázisban landolnak majd, amelyhez a lakótársulásnak és a polgármesteri hivatalnak is hozzáférése lesz.

 

Ennek a rendszernek az a nagy előnye, mondta Florin Birta polgármester, hogy pontosan be lehet majd azonosítani azokat, akik nem megfelelően gyűjtik a szemetet, így az ellenőrzések során nem az egész lakótársulást, hanem csak azokat a lakókat fogják megbírságolni, akik konkrétan vétenek a szelektív hulladékgyűjtés szabályai ellen. Ráadásul a vétkeseket nem kell a helyszínen rajtakapni, hiszen még a hulladéktelepen is be fogják tudni azonosítani a zsákon lévő kód alapján azt, ha valaki nem jó helyre dobta a hulladékot.Komoly szervezési és logisztikai munkát jelent majd a zsákok kiosztása a lakók között. A próbafolyamat során a lakótársulások lépcsőházfelelősei fogják kiosztani a személyre szóló zsákokat a lakóknak, de a városházán már dolgoznak azon, hogy milyen más módokon lehetne eljuttatni hozzájuk ezeket. Florin Birta elmondta, hogy a Prima lakónegyedbeli akció január 25. és április 25. között fog zajlani, és amennyiben hatékonynak bizonyul, akkor az egész városban bevezetik majd ezt a rendszert, amelyhez valami hasonló az olaszországi Parma városában működik, tette hozzá immár Marcel Dragoş alpolgármester. Florin Birta újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a rendszer bevezetésével nem nőnek a hulladékszállítási tarifák, a lakosok számára az egyetlen többletköltség az, hogy a kóddal ellátott zsákokat ők maguk kell megvásárolják, és minden hulladéktípusnak különböző színű zsákot kell használni. A polgármester a továbbiakban elmondta: „Ha azt látjuk, hogy a szelektív hulladékgyűjtési arány tíz százalékról felmegy nyolcvan százalékra, akkor már jövőre bevezetjük az egész városban, de ha azt látjuk, hogy tízről csak húsz százalékra nő ez az arány, akkor nem bajlódunk vele.” 

 

Kamerák lesznek mindenképp 

 

Arra az újságírói kérdésre, hogy mennyibe fog kerülni az önkormányzatnak, ha az egész városban be akarják vezetni ezt a rendszert, Florin Birta azt válaszolta, hogy erre még nincs meg a pontos költségvetés, de a kamerákat akkor is fel kell és fel fogják szerelni az összes váradi hulladékgyűjtő udvarhoz, ha nem valósítják meg ezt a projektet. Hozzátette, hogy bármennyibe is kerülne ennek a rendszernek a kiterjesztése az egész városra, az biztos, hogy annak a költsége a töredéke lenne annak a pénznek, amennyit a város büntetésként kellene befizessen a környezetvédelmi alaphoz, ha nem teljesíti a szelektív hulladékgyűjtésre vonatkozó célkitűzést. Ráadásul szelektív hulladékgyűjtés fejlesztésére, ösztönzésére nagyon sok pénzt irányoz elő az Európai Unió, ezt a pályázati lehetőséget pedig érdemes kihasználni, mondta végül az elöljáró. A Nagyváradi Helyi Tanács tegnapi ülésén megszavazta, hogy a RER Vest köztisztasági szolgáltató vállalat megvásárolja az RFID-kóddal ellátott hulladékgyűjtő zsákokat. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában