Igehirdetés

2021.12.27. 10:00

A Megváltás a jövőre vonatkozik, de Isten mindig velünk van

Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke hirdette az igét karácsony első napján délelőtt tíz órától a nagyvárad-őssi református templomban.

Fotó: Artist-freed

Pap István

 

Szinte teljesen megtelt hívekkel szombaton délelőtt a Nagyvárad-őssi Református Egyházközség kis temploma, hogy meghallgassák Csűry István püspök karácsonyi igehirdetését, és hogy kiszolgáltassák nekik az Úrvacsora sákramentumát. A püspök igehirdetését Máté evangéliumának első részéből vett idézetre alapozta, melyben az angyal megjelenik Józsefnek és tudatja vele azt, hogy felesége, Mária a Szentlélektől fogant gyermeket fog szülni, aki meg fogja szabadítani a népet a bűneitől. A püspök beszédében hangsúlyozta, hogy karácsonykor a szívünkben lévő öröm nem mindig felhőtlen, sokan nem tudnak teljes önfeledt módon ünnepelni, mert sok a gond, ami az ünneplést befolyásolja, de „a karácsony éppen az, ami azért érkezik, hogy most mindent hátra kell hagyni, most ünnepelni kell. Azért kell ünnepelni, mert Isten ezeket az időket azért akarja adni, hogy minden gond és probléma mellett oda koncentráljunk ahhoz az Istenhez, aki meg akarja áldani az életünket. És hogyha sikerül az embernek az Istenhez való odafordulás, úgy amiképpen azt az Úr azt elvárja, akkor vesszük észre, hogy minden más kérdésünkre milyen válaszokat kapunk. Hogyan enyhülnek a feszültségek, hogyan enyhül a magány, hogyan enyhülnek azok a nagy problémák, amelyeket egyénileg is hordozunk. Azért kell az ünnepnek órákat szentelni, elcsendesedni, Istenre figyelni, az élet helyzeteire úgy tekintetni, mint amik nem csak rajtunk múlnak, és a megoldás nem rajtunk, hanem a felettünk lévő Teremtőtől függ” – fogalmazott Csűry István. 

 

Ezt követően visszatért ahhoz a gondolathoz, hogy életünk gondok között telik el, egy lenyomorodott világban élünk, mely nem lett jobb, nem változott meg az évezredek során, hanem a bajokkal terhelt világnak a különböző változatai jelentkeztek. Ebben a lenyomorodásban az oda nem figyelő embernek, a Teremtőtől elforduló embernek a felelősségét hangsúlyozta a püspök, hozzátéve, hogy balsorsunk idején türelmetlenül várjuk, szinte követeljük az Isten segítségét, nincs türelmünk kivárni a krisztusi megváltást. Elmondta, hogy nem érzékeljük az Isten szavát, vagy úgy érezzük, mintha csak a múltból szólna hozzánk az Úr szava, pedig ez a szó, a megváltás, a jövőre vonatkozik.

Velünk az Isten

 

Az ember meg kell erősödjön abban a hitben, hogy velünk van az Isten, és karácsony ünnepe az, ami megmutatja nekünk azt, amit Csűry István így fogalmazott meg: „Krisztussal van veled az Isten, aki megszületett, aki majd eljön ítélni eleveneket és holtakat. Lehetnek félelmek, lehetnek olyanok, akik megpróbálják az embert sötétségbe borítani, és tényleg elhozni azt a sötét kort, amit a középkorra szoktak vonatkoztatni. Tényleg van olyan helyzet, amikor az embert megpróbálják félrevezetni, de az, aki tudja, hogy vele az Isten, és tudja azt, hogy megszületett az én Krisztusom, aki meg fogja szabadítani a világot, annak az embernek nincs miért félnie, mert az Istenben, Krisztusban, Szentlélekben reménykedő hívő ember folyamatosan érzékeli ennek az Úrnak a jelenlétét az életében. Ez nem azt jelenti, hogy nem hökkenünk meg az életben, amikor váratlanul érnek bajok, de már túl tudjuk tenni magunkat azzal a gondolattal, amely a hitünkben egyre erőteljesebbé válik: a velünk lévő Isten soha nem fog elhagyni minket”. Az igehirdetés végi közös imádkozás után az úrvacsoraosztás következett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában