büntetőeljárás

2021.11.02. 15:00

Tudakozónak nézte a belügyi adatbázist

Újabb vádat emeltek az ellen a nagyváradi rendőrnő ellen, aki engedte, hogy Victor Micula milliárdos csemete belenézzen a belügyminisztérium titkos adatbázisába.

Fotó: bihon.ro

BN-összeállítás

A törvény újra lecsapni készül a törvény emberére, ugyanis a 36 éves C. E. rendőrnő ellen újabb büntetőeljárás indul. Ő volt az, aki megengedte Victor Micula ifjú milliárdosnak, hogy személyesen belenézzen a belügyminisztérium titkos adatbázisába, és most az a vád ellene, hogy ő maga személyes érdekből böngészte ezeket az adatbázisokat. Az ügyről a Bihoreanul hetilap számol be internetes kiadásában, illetve az ügyészség is tájékoztat közleményében. Ebből kiderül, hogy a Bihar Megyei Törvényszék mellett működő ügyészség azzal vádolja a rendőrnőt, hogy 2017 augusztusa és 2018 novembere között tizenegy alkalommal szerzett illegálisan adatokat a titkos belügyminisztériumi adatbázisból, illetve titkos információkat szivárogtatott ki illetéktelen személyeknek. A rendőrnő a nagyváradi rendőrség térfigyelő rendszer szolgálatához volt beosztva, és ebben a munkakörben hozzáférése volt minden belügyminisztériumi adatbázishoz: az autó-, a lakosság- és az útlevél-nyilvántartóhoz is. A vád szerint a rendőrnő amolyan tudakozó irodává változtatta a munkahelyét, hiszen saját kíváncsiságát is kielégítette, de más, illetéktelen személyeknek is kiadott az adatbázisban szereplő információkat. A vádirat több példát is említ, amikor a vádlott semmilyen szakmai, munkaköri indoklás nélkül adatokat kért le az adatbázisból.

Például 2018. október 23-án éjjel kikereste az autó-nyilvántartóból egy Porsche jármű adatait, amelyet annak idején egy nő vezetett. 2018. november 15-én C. E. az adatbázisból nyert személyes információkat közölt telefonon az egyik barátnőjével, majd ugyanazon az éjjelen, illetve november 19-én információkat adott ki a párjának, aki adatokat kért tőle egy kollégájáról, akivel összeveszett. A rendőrnő a vád szerint odáig elment, hogy 2018. november 22-én adatokat kért le az autó-nyilvántartóból, hogy ellenőrizze azt a sofőrt, akit megbízott egy fuvar lebonyolításával. Ugyanebben az ügyben az ügyészség ejtette a vádat C. E. barátnőjével és párjával szemben, akiket felbujtással gyanúsítottak. A vádirat a Bihar Megyei Törvényszékhez került, ahol C. E.-nek már van egy ügye, melyben Victor Miculával és három másik rendőrrel együtt fogták perbe. Miculát azzal vádolják, hogy törvénytelen módon fért hozzá a belügyminisztérium adatbázisához, és rendőrruhát öltve vett részt egy rendőrségi rajtaütésen. O. V. rendőr ellen az a vád, hogy ő vitte magával Miculát a rendőrsági akcióra, C. E.-t pedig azzal vádolják, hogy ő adott titkos információkat Miculának, sőt, megengedte a milliárdos csemetének, hogy ő maga hozzáférjen és böngéssze az adatbázist, míg A. Z. és (az időközben nyugállományba vonult) C. R. rendőröket azzal vádolják, hogy nem bírságolták meg Miculát, amikor ő az autójával behajtott a Zöldfa (Alecsandri) utcára, és a gyalogosok testi épségét veszélyeztette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában