Bérezés

2021.11.11. 08:54

Egy év alatt 208 lejjel nőtt az átlagfizetés Biharban

Az Országos Statisztikai Hivatal (INSS) adatai szerint 2020 augusztusában 2629 lej volt a nettó átlagbér Bihar megyében. 2021 augusztusában ez az összeg 2837 lej volt, ami 7,3 százalékos növekedést jelent.

Fotó: Illusztráció

BN-összeállítás

Ennek a növekedésnek köszönhetően Bihar megye az átlagkeresetek tekintetében a 36. helyről a 25. helyre jött fel a megyék közötti rangsorban. De a Bihar megyei munkavállalók átlagkeresete még így is csak a 74,8 százalékát teszi ki a Temes megyeinek, ahol ez az összeg 3794 lej, és mindössze 68,2 százalékát éri el a Kolozs megyei átlagkeresetnek, ahol 4163 lej a nettó átlagbér. A két utóbbi megyét csak a főváros, Bukarest előzi meg 4557 lejes nettó átlagbérrel. Ugyanakkor nálunk kilenc lejjel magasabb a nettó átlagkereset, mint Szatmár megyében, 103 lejjel több, mint Szilágy megyében és 224 lejjel több, mint Máramaros megyében.

Nagy a kereslet

A szakemberek szerint az átlagkeresetek a munkaerőhiány miatt növekedtek, ugyanis a munkaadóknak nagy szükségük lenne dolgozókra, utóbbiak azonban már nem hajlandók annyi pénzért dolgozni, mint amennyit korábban kínáltak nekik. A munkaadók kénytelenek voltak emelni tehát a béreken, ha meg akarták tartani munkavállalóikat, illetve ha új dolgozókat akartak felvenni.

Békési Csaba, a Bihar Megyei Foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) igazgatója elmondta, hogy Bihar megyében 1,6 százalékos a munkanélküliség, ami nagyon kicsi arány. Az igazgató hozzátette, hogy nagyon kevés megyénkben a szabad munkaerő, ezért a cégek kénytelenek fizetést emelni, illetve felhívta a munkáltatók figyelmét arra a tendenciára is, hogy az emberek ma már nem hajlandók 2000 lej nettó fizetés alatt munkát vállalni. A Bihar megyei fizetéseket nem, vagy alapvetően nem a helyi konkurencia, hanem az európai munkaerőpiac emeli meg, hiszen mint azt az igazgató már többször is elmondta, egy fiatal nem fog itthon maradni, ha ugyanazért a munkáért, amit itt végezne, Nyugat-Európában az itthoni fizetése többszörösét keresheti meg. „Nagyon nehéz meggyőzni egy szobalányt arról, hogy dolgozzon Nagyváradon egy négycsillagos szállodában 1400 lejes nettó fizetésért, ami 300 eurónak felel meg, ha elmehet 500 kilométerrel arrébb Bécsbe, ahol ugyanannál a szállodaláncnál havi 1600 euró fizetést kap” – fogalmazott Békési. Az igazgató szerint az átlagfizetések továbbra is emelkedni fognak, hiszen Európa szerte nagy a kereslet a munkaerő iránt, ráadásul Európa lakossága elöregedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában