kezdeményezés

2021.11.18. 12:00

Aláírásgyűjtés a belvárosi bontások ellen

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) november 17-től egy héten át, 12–16 óra között aláírásokat gyűjt a nagyváradi Körös áruház előtt a tervezett belvárosi épületbontások ellen.

Fotó: Pap István

Pap István

Az aláírásgyűjtés helyszínén, a nagyváradi Körös áruház előtt tartott sajtótájékoztatót tegnap Tőkés László, az EMNT elnöke és Szilágyi Zsolt, az EMNP külügyi- és nemzetpolitikai kabinetjének vezetője. Szilágyi Zsolt kifejtette, nem értenek egyet azzal, hogy a nagyváradi önkormányzat egy új utca létesítését tervezi az Ezredévi emléktér (Piața Libertății) és a Széchenyi tér (Traian park) között, mert, mint fogalmazott: „Mi támogatjuk a város modernizálását, de nem támogatjuk a belvárosi épületek lebontását, amelyek Nagyvárad épített örökségéhez tartoznak.” Kifejtette, hogy az olaszi református parókia már elindított egy aláírásgyűjtési akciót, mert a kisajátításra váró terület egy része az ő tulajdonukban van, ehhez a kezdeményezéshez csatlakozik most az EMNP és az EMNT is. „Felhívást intézünk Nagyvárad azon lakosaihoz, akik úgy gondolják, hogy a történelmi ingatlanok értéket jelentenek számunkra, és kérjük a polgároktól, hogy jöjjenek és írjanak alá. Hisszük, hogy ez egy demokratikus eljárás, hiszen mindig, amikor az építészek hibáznak, akkor a polgárok fel kell emeljék a hangjukat” – fogalmazott Szilágyi Zsolt, hozzátéve, hogy az érintett övezetben több iskola is van, ráadásul a városvezetés által kitűzött cél – hogy meg lehessen közelíteni a Sztaroveszky (Magheru) úti közúti aluljárót –, bontás nélkül is elérhető, elég, ha meghagyják kétirányúnak az Andrei Șaguna utcát. Tudatta, hogy egy hétig gyűjtik az aláírásokat a Körös áruház előtt naponta 12–16 óra között, de online is lehet támogatni az ügyet, ehhez meg kell keresni a vonatkozó felhívást a petitiionline.ro honlapon. Van azonban egy másik online petíció is ugyanebben a kérdésben, amelyet egy váradi orvos kezdeményezett, és ahhoz is mintegy ötszáz támogató aláírás érkezett eddig.

Kísért a múlt

Tőkés László, az EMNT elnöke a maga során kijelentette: „Felháborodással értesültünk az új utca létrehozásáról szóló tervről. A sajtóból tudtuk meg, hogy a képviselő-testület már meg is szavazta, az érintettek megkérdezése és előzetes tájékoztatása nélkül”. A Királyhágómelléki Református Egyházkerület volt püspöke arra hívta fel a figyelmet, hogy magántulajdont és köztulajdont is érint ez az eset, hiszen a református egyháztól is el akarnak venni egy területrészt, márpedig az az egyházi tulajdon a magyar közösség köztulajdona, és a város összes lakójának az össztulajdonát is képezi. Elmondta, hogy a város épített örökségét bontanák meg és tennék tönkre ezzel a tervvel, és a nagyvárad-olaszi református közösség egyházi életére is negatív hatással lenne, hiszen egy forgalmas utca megnyitása ott „zavarná a templomba járók békéjét és nyugalmát”. Tőkés László felidézte, mekkora harcot kellett vívni egykor a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium épületének visszaszerzéséért, és az iskola sportpályájáért is. „Megdöbbenéssel tapasztaljuk, hogy ilyen előzmények után újból előfordulhat, hogy tulajdonjogunkat akarják csorbítani. (…) 1989-ben kivívtuk végre a szabadságunkat, az Alkotmány biztosítja a vallásfelekezetek közti egyenlőséget, és ezeknek a szabadságát, ezzel szemen még mindig nem kaptuk vissza tulajdonainknak egy jelentős részét, és most egy újabb tulajdonunktól akarnak megfosztani. Ez a kommunista módszerekre emlékeztet, mert ők voltak azok, akik kérdezetlenül elkoboztak, lebontottak. A különbség csak az, hogy régen kifosztották az embereket, most pedig kártérítést méltóztatnak adni, hogy ezzel fogják be az érintettek száját” – fogalmazott Tőkés László. Hozzátette, hogy a református egyház már mintegy 2700 aláírást gyűjtött össze, ezt támogatandó fognak egy hétig itt gyűjteni, és megkeresik a többi felekezetet is – az ortodox, a görögkatolikus, a római katolikus, az unitárius, az evangélikus és a baptista egyházat is –, hogy „álljanak mellénk, mert ez nem református ügy”.

A református egyház 220 négyzetméternyi területet veszítene, válaszolta újságírói kérdésre Tőkés László, de nem a kisajátítandó telek nagysága, hanem a városvezetésnek az egyházhoz való hozzáállása az igazán felháborító, tette hozzá. Kilátásba helyezte, hogy ha az aláírásgyűjtéssel nem érnek célt, akkor készek lesznek a polgári engedetlenség eszközéhez folyamodni a terv megakadályozása érdekében, ugyanakkor kifejezte reményét, hogy a román műemlékvédelmi szakhatóság nem fogja engedni Nagyvárad történelmi belvárosának a feldúlását.

Arra a kérdésre, hogy politikai egyeztetésre került-e sor az ügyben, Tőkés László azt válaszolta, hogy két tanácsadójuk is van, egy a megyei, egy pedig a helyi önkormányzatnál – utalva itt Zatykó Gyulára, aki Florin Birta váradi polgármester, és Csomortányi Istvánra, aki Ilie Bolojan megyei tanácselnök tanácsadója –, akik fel is emelték a szavukat ez ellen az elképzelés ellen, de mivel nincs hivatalos, döntéshozatallal járó tisztségük, ezért „nem tudom, hogy az ő hangjuk mennyit számít ebben az ügyben”. Ehhez kapcsolódva Szilágyi Zsolt elmondta, hogy sem a tulajdonosokat, sem pedig az EMNP tanácsadóit nem kérdezték meg előzőleg erről az elképzelésről, mindannyian a sajtóból értesültek a tervről, azok után, hogy a helyi tanács megszavazta a határozattervezetet. A sajtótájékoztató végén Tőkés László és Szilágyi Zsolt az újságírók előtt írták alá a gyűjtőívet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában