Konzuli nap

2021.10.12. 12:00

Sikeres konzuli nap volt Csatárban

Nagy érdeklődés mellett zajlott le Hegyközcsatárban október 5-én a kihelyezett konzuli nap, ahol a magyar állampolgárságot megszerezni vágyó polgárok szakszerű és gyors ügyintézési folyamat során adhatták le állampolgársági kérelmeiket, illetve egyéb ügyintézésre is lehetőség volt.

Ez alkalommal az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, illetve Hegyközcsatár Polgármesteri Hivatala munkatársai segítségével harminc iratcsomót iktattak a kolozsvári magyar főkonzulátus munkatársai, ami 48 reménybeli új, vagy éppen magyar állampolgárságát hosszú idő után visszaszerző személyt jelent. A nap folyamán három egyéb, magyar állampolgársággal kapcsolatos ügyintézési folyamat is elindult, a konzulátus munkatársai rutinosan és készséggel álltak a polgárok rendelkezésére. A nap kiemelkedő és megható pillanata volt, amikor a 88 esztendős Gellén Gyula és 84 éves felesége leadta állampolgársági kérelmét, hiszen az idős hegyközcsatári házaspár tagjai gyermekkorukban, 1940. szeptember hatodika után egyszer már voltak szülőföldjükön a magyar állam polgárai. A magyar állampolgárságot az 1945 után Magyarországtól ismét elszakított nemzetrész többi tagjához hasonlóan, kérdezés nélkül vette el tőlük a berendezkedő román kommunista hatalom, mint ahogyan arra sem voltak kíváncsiak, akarnak-e Románia polgárai lenni. Így személyes szinten történelmi igazságtételként, a dolgok rendjének helyreállásaként élték meg, hogy bár életük alkonyán, de ismét magyar állampolgárok lehetnek majd. Bíró Ferenc, Hegyközcsatár polgármestere sikerként értékelte a konzuli nap lefolyását. Mint elmondta, utoljára négy évvel ezelőtt került sor hasonlóra a községben, ezért örül, hogy ilyen nagy az érdeklődés a közösségben a magyar állampolgárság megszerzése iránt. Külön öröm, fejtette ki, hogy immár a település polgármestereként, az önkormányzat erőforrásait is bevetve, a lehető legtöbbet segíthet az ügyintézésben, és reményét fejezte ki, hogy az érdeklődés a jövőben sem lankad majd, és még sor kerül hasonlóan sikeres kihelyezett konzuli napokra.

A polgármester arra biztatta mindazokat, akik még nem indították el a magyar állampolgárság megszerzésének folyamatát, de a jövőben szeretnék ezt megtenni, hogy érdeklődjenek a hegyközcsatári önkormányzat munkatársainál, vagy Nagyváradon, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Kálvin utca 1. szám alatti irodájában, ahol örömmel állnak rendelkezésükre minden más, magyar állampolgársággal kapcsolatos ügyben is.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezete

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában