Kisajátítások

2021.09.01. 10:05

Újabb bontások várhatók Nagyvárad belvárosában

Új utca létesül Nagyváradon az Ezredévi emléktér (Libertăţii utca) és a Széchenyi tér (Traian park) között, ezért kisajátítanak és lebontanak három házat és a református egyház tulajdonában lévő melléképületet is.

Fotó: Pikó Stefánia

Pap István

Tavaly szeptemberben, a választási kampány idején avatták fel Nagyváradon a Sztaroveszky (Magheru) út alatti közúti aluljárót, de alig telt el egy év, és nyilvánvalóvá vált, hogy a jelenlegi úthálózati viszonyok között az nem aknázható ki optimálisan, ugyanis az Ezredévi emléktérről nem lehet közvetlenül balra letérni a Széchenyi tér felé, de az aluljáróba sem lehet lehajtani, illetve nem lehet az út végén lehajtani jobbra a nagyállomás irányába sem. Így aki az Ezredévi emléktér felől jön autóval, annak nincs más választása, mint ráhajtani a Baross (Dacia) hídra, majd a túloldalon a turbó körforgalomban kiválasztani azt az irányt, amerre menni akar.

„Ennek a problémának az orvoslására döntöttünk úgy, hogy egy összekötő utat létesítünk a Libertăţii utca és a Traian park között. Az összeköttetést három ház kisajátításával oldjuk meg, az egyik a Libertăţii utcán, kettő pedig a Traian parkban lesz” – mondta Florin Birta, Nagyvárad polgármestere a hétfői helyi tanácsülés előtti sajtótájékoztatón.

A testületi ülésre előterjesztett határozati javaslat szerint az egyik kisajátításra váró ingatlan az Ezredévi Emléktér 44. szám alatti háromlakásos épület, valamint a Széchenyi tér 17. szám alatt egy magánház és egy négylakásos társasház lesz. Ugyanakkor a Nagyvárad-Olaszi Református Egyházközség tulajdonában lévő, Ezredévi emléktéri ingatlanból is kisajátítanak 217 négyzetméternyi területet, az azon fekvő melléképületet lebontják. Florin Birta hozzátette, hogy miután elkészül az új utca, az Ezredévi emléktérről bármelyik irányba lehet majd haladni autóval, ugyanis a Bihar Megyei Rendőrség székhelye előtt egy körforgalmat alakítanak ki, és miután ez az elképzelés megvalósul, gyalogos utcává alakítják át az Andrei Şaguna utcát – itt bicikliutat is kialakítanak –, valamint az Ezredévi emléktérnek a leendő és a jelenlegi kijárata közötti szakaszát is. A mindössze 84 méter hosszú út megvalósítására nem kevesebb mint 8,4 millió lejt irányoz elő a város, amelyből 5,9 millió lejt tesz ki a kisajátítás, a kivitelezés pedig 2,5 millió lejbe fog kerülni. A kivitelezési időszak mindössze két hónap.

Az előterjesztés erős ellenállásba ütközött a hétfői helyi tanácsülésen. Szabó József, az RMDSZ-frakció vezetője elmondta, hogy ezt a javaslatot vissza kellene vonni, már csak azért is, mert az érintett ingatlantulajdonosok nem is tudtak erről az elképzelésről. Hozzátette, hogy a kialakult közlekedési problémára akkor kellett volna gondolni, amikor a Sztaroveszky úti közúti aluljárót tervezték. Ugyanakkor azt is nehezményezte, hogy a kisajátítások a református egyház tulajdonát is érintik. Adrian Madar PSD-s helyi tanácsos szintén a javaslat elnapolását kérte, meglátása szerint ugyanis Nagyvárad belvárosának egésze műemlékvédelmi övezet, így „egyetlen szeget sem tudunk beverni anélkül, hogy ne lennének meg ehhez a szükséges dokumentumok”. Emilian Pavel, a PSD frakcióvezetője a maga során aberrációnak nevezte ezt a projektet, mely megítélése szerint teljesen érdektelen a váradiak számára. Szerinte az erre a célra előírt több mint nyolcmillió lejt hasznosabb célokra is el lehetne költeni. Emilian Pavel drágállta a beruházást, mondván, hogy 84 méternyi út megépítése 8,4 millió lejbe fog kerülni, azaz „100 ezer lejt költünk egy méternyi út kivitelezésére”. Hozzátette, hogy a költségek még ennél is magasabbak lesznek, hiszen még csak ezt követően fogják gyalogos sétánnyá átalakítani az Andrei Şaguna utcát és az Ezredévi emléktér egy részét. Válaszában Florin Birta azt mondta, hogy az elmúlt években elvégzett beruházásokról minden esetben bebizonyosodott, hogy hasznosak a váradiak számára, és megjegyezte azt is, hogy egyetlen munkálatot sem fognak végezni a megyei kulturális igazgatóság jóváhagyása nélkül. A vita végén a szavazáskor a várható eredmény született: az RMDSZ és a PSD hét ellenszavazata mellett, a 19 liberális tanácsos igen szavazatával elfogadták az előterjesztést.

Sok a gond

A tanácsülés után Szabó József lapunknak elmondta: a városvezetés nem volt elég körültekintő, amikor megépítette az aluljárót, hiszen addig az Ezredévi emléktérről be lehetett hajtani a Széchenyi tér felé, most pedig már nem lehet. A Şaguna utcát is gyalogos utcává alakítják át, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy „rendelkezünk ugyan két utcával abban az övezetben, de egyik sem tudja majd betölteni azt a szerepet, ami a feladata lenne, és vágnak a kettő közé egy harmadik utcát, aminek a kivitelezése rendkívül drága a kisajátítások miatt. Másrészt azokat a házakat úgy építettek évszázadokon keresztül, hogy viszonyuljanak az utcához, de hogy fog kinézni egy olyan utca, ami a házak oldalában és a telkek, kerítések mellett fog haladni? Annak nem lesz utca kinézete. Ők annak idején csináltak egy meggondolatlanságot, amit most nagyon drágán próbálnak megoldani. Ez a megoldás aggályos is. Mi meg fogjuk nézni az övezeti városrendezési tervet (PUZ), mert van ott műemléképület is, a görögkatolikus templom, aminek nagyobb sugarú területén nem lehet építkezni. Ráadásul a református egyházat sem értesítették, ugyanis ők tőlünk, illetve a szomszédoktól tudták meg ezt a tervet, tehát a városháza nem kereste meg őket.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában