Projekt

2021.09.25. 10:19

Szűrőrendszert helyeztek üzembe a korszerűsített tulkai zsilipnél

A Nagyszalonta melletti Tulkánál péntek délután Tánczos Barna RMDSZ-es környezetvédelmi miniszternek, Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóság vezetőjének és Kiss-Parciu Péter, a magyar kormány regionális és határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkárának a jelenlétében üzembe helyezték azt a folyóvízi szűrőrendszert mely az első kézzelfogható eredménye egy határon átnyúló RO-HU-s projektnek.

Ciucur Losonczi Antonius

A nagyváradi székhelyű Körösök Vízügyi Igazgatóság a gyulai központú Körös-vidéki Vízügyi Igazgatósággal együttműködve sikeresen pályázott az Interreg V-A Románia–Magyarország Program keretében a szanazugi árvízvédelmi központ fejlesztése és a tulkai zsilip és vízgépészeti berendezéseinek rekonstrukciójára. A 2018. júliusa és 2021. szeptembere közt megvalósult beruházás teljes költségvetése közel 1,9 millió euró volt, amelyből a magyarországi Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságnak 669 ezer euró állt rendelkezésére a szanazugi árvízvédelmi központ teljeskörű rekonstrukciójára, miközben Romániában 1,3 millió euróból valósult meg a tulkai zsilip és annak vízgépészeti berendezéseinek fejlesztése. A beruházás kellő védelmet nyújt árvíz esetén a Sebes-Körös és a Fekete-Körös vízgyűjtő medencéjében élő lakosságnak, továbbá lehetővé teszi a szakemberek gyors beavatkozását a védekezés eredményes megvalósítása érdekében.

Az ünnepségen Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter azt emelte ki, hogy a projekt keretében üzembe helyezték az első olyan szűrőrendszert a tizenkettőből, amely megakadályozza a szemét átjutását a folyóvizeken keresztül a szomszédos országokba. További tizenegy hasonló berendezés kiépítése és üzembe helyezése van tehát az előkészítés különböző fázisaiban. Az idei év végéig újabb hét szűrőrendszer terve készül el, amelyek helyszínei már megvannak, és tavasszal elindulnak az építési munkálatok. A tárcavezető hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a hulladékkollektorok önmagukban nem szüntetik meg szennyezés forrását, a környezetvédelmi minisztérium ezért a közeljövőben olyan országos szintű tudatosító kampányt indít, amelynek célja a környezetszennyezés mértékének a visszaszorítása, illetve a folyóvizek szennyezésének csökkentése.

Kiss-Parciu Péter, a magyar kormány regionális és határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy Magyarország és Románia számos területen stratégiai együttműködésre törekszik, hiszen erre köteleznek a közös határok és a történelmi múlt is. A célokat sajnos nem mindig sikerül elérni, ezért ad örömre okot, hogy ez a határ menti vízügyi projekt létrejött. Különösen fontos, hogy pozitív hatásként az elvégzett munkálatoknak és a beszerzett eszközöknek köszönhetően 147 ezer ember élete válhat hosszú távon biztonságossá a Fekete- és a Sebes Körösök vízgyűjtőjében- hangsúlyozta.

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában