Referendum

2021.09.14. 17:00

Sikeres, meggyőző erejű volt a monospetri népszavazás

Szőke Ferenc

Népszavazást tartottak Monospetriben szeptember 12-én. A szavazólapokon két kérdésre kellett válaszolniuk a község lakosainak: Szeretné-e Ön, hogy a községközpont átköltözzön Vedresábrányból Monospetribe?; Szeretné-e Ön, hogy a község neve megváltozzon, Vedresábrányról Monospetrire? Mint már korábban is írtunk róla, a normális állapot az lett volna, hogy az első perctől Monospetri legyen a községközpont, de annak idején etnikai alapon döntöttek. Most jött el az alkalom, hogy több év készülődés után, helyrehozzák az akkori hibát.

Barcui Barna polgármester bízott a sikerben, de a végeredmény még őt is kellemesen meglepte. A lakosok a vártnál is nagyobb számban vettek részt a referendumon, és elenyésző volt a „nem” szavazatok száma. A monospetri és apátkeresztúri szavazóközpontba folyamatosan érkeztek a voksolók, a templomozás utáni időszakban még sorok is kialakultak. „Benne volt a levegőben”, hogy sikeres lesz a népszavazás. Úgy tűnik, a vedresábrányiakat nem zavarta különösebben a község nevének megváltoztatása és a polgármesteri hivatal átköltöztetése. Valószínűleg elég bölcsek ahhoz, hogy belássák: ez a normális állapot. A hivatalos végeredmény szerint a községi szinten szavazásra jogosult 2421 főből 963-an éltek szavazati jogukkal. Az érvényes „igen” voksok száma 868, a „nem” szavazatoké pedig 34. Érvénytelen voks 61 volt. A szavazók aránya így 39,77%, mely jóval meghaladja a szükséges 30 százalékot. A községből sokan dolgoznak külföldön, akik nem tudtak hazajönni, ezért ez az arány a valóságban jobb, mint amit a számadatok mutatnak. „Az első lépés szerintem nagyszerűen sikerült. Remélem, a törvényhozás számára meggyőző lesz a nagyarányú igen szavazat és teljesítik a népakaratot. Bízunk abban, hogy e tekintetben választott vezetőink, Cseke Attila és Szabó Ödön, komoly lobbitevékenységet fognak folytatni, és mielőbb megszületik a törvény” – nyilatkozta szerkesztőségünknek Barcui Barna, aki ezúton is köszönetet mond a monospetri és apátkeresztúri szavazóknak az összefogásért, a nagyszámú részvételért. Biztosítja továbbá azokat, akik nemmel szavaztak, hogy nem lesz számukra kellemetlen a változás, nem fog belőle hátrányuk származni. Ennek érdekében minden lehetséges lépést megtesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában