Imanap

2021.09.14. 13:06

Református nőszövetségek találkozója Nagyváradon

Pikó Stefánia

A Kárpát-medence tíz református püspökségének kerületéből érkeznek Nagyváradra nőszövetségi delegációk szeptember 16–19. között – tájékoztatta szerkesztőségünket Vinczéné Pálfi Judit református lelkipásztor, pasztorálpszichológiai lelkigondozó. Minden egyházkerület részéről körülbelül négy-négy főre számítanak.

„Ezt a találkozót azért szervezzük, mert minden évben más-más egyházkerület nőszövetsége állítja össze az éves Kárpát-medencei imanapi füzetet. Az imanapot azért hoztuk létre, hogy imádkozzunk a Kárpát-medencében élő összes magyarért, nemzetünkért, megmaradásunkért.” – fogalmazott a lelkipásztor. Ebben az évben ismét a KREK-re került a sor. „Összeállítottunk egy 104 oldalas, nagyon szép füzetet, melynek bemutatóját is igyekszünk megejteni” – mondta. A vendégek 16-án, azaz csütörtökön érkeznek, aznap hat órától áhítatot tartanak a Nagyvárad-Újvárosi Református Templomban, ahol jelen lesz Csűry István püspök is. Az első estét ismerkedéssel töltik a résztvevők, majd szabad program lesz. Másnap a csapat meglátogatja Micskén a Sámuel-házat, ahol az egyházkerület szórványbentlakása működik, megismerkednek az Érmelléki Református Diakóniai Alapítvánnyal és annak tevékenységeivel. A következő úti cél Magyarkéc lesz, ahol Mike Pál lelkipásztor diakónia munkáját mutatják be, aki bő 20–25 éve foglalkozik roma gyermekek, családok gondozásával. A hegyközszentmiklósi fürdőnél tett kitérő után a társaság a biharfélegyházi református idősek otthonába látogat el.

„Persze közben énekelünk, imádkozunk, és jól érezzük magunkat” – jegyezte meg a lelkész. Micskén, Magyarkécen és Biharfélegyházán a templomokhoz is ellátogatnak majd. „A harmadik napon be fogunk kapcsolódni az egyházkerületi programba, és mindenképpen lesz várlátogatás is” – tette hozzá, utalva a KREK centenáriumi rendezvénysorozatára, melyről már korábban is beszámoltunk. Vasárnap délelőtt az újvárosi templomban úrvacsoraosztással, búcsú istentisztelettel zárul a találkozó.

Az említett imanapi füzetből 500-at tudnak egyelőre kinyomtatni, mely épp, hogy elég lesz az egyházkerületek számára, ezen felül, ha valaki szeretné átlapozni, virtuális módon teheti majd meg, ugyanis nemsokára online is elérhető lesz. Fontos megemlíteni, hogy az imanap idején gyűjteni is szoktak, így, mivel idén a KREK-hez érkeznek a delegációk, az adományokat az ehhez tartozó gyermekotthonok (micskei, élesdi), illetve idősek otthona kapja.

Mindezek mellett ma és holnap (szeptember 14–15-én) lelkipásztorok számára tartanak továbbképzőt, melyet a csillagvárosi református templomban szerveznek meg, tizennégy jelentkezővel. Délelőttönként elméleti kurzusok zajlanak majd, délutánonként pedig néhány, nagyon régen működő református diakóniai tevékenység vezetője érkezik el, például Tenkéről Berke Sándor nagytiszteletű, nyugalmazott lelkész, vagy Biharfélegyházáról Szabó Zsolt lelkipásztor, de érkeznek Micskéről, Magyarkécről, Élesdről és Nagyváradról is. A meghívottak 20–25 percben fogják bemutatni munkásságukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában