Zarándoklat

2021.09.10. 08:00

Nagyváradi hívek is elzarándokoltak Máriaradnára Kisboldogasszony ünnepén

Kisboldogasszony ünnepén a nagyváradi egyházmegye hívei közül is sokan elzarándokoltak Böcskei László megyés püspök vezetésével az Arad megyei Máriaradnára. Két busz indult szerda reggel Váradról, az egyik a Szent József telepről, a másik a Kanonok sor mellől.

Ciucur Losonczi Antonius

A Bărbuț Péter atya vezette Szent József-telepi plébánia számára két okból is különlegesen fontos volt e nap: először szervezett közös zarándoklatot Radnára önállóan, és Szent József-év zajlik. Az út jó hangulatban telt, a vidám társaság többször is imádkozott, elmondta a rózsafüzért, és egyházi énekeket énekelt.

Megérkezéskor a máriaradnai kegytemplom már szinte tele volt, a 11 órakor kezdődött, háromnyelvű (magyar, román és német) szentmisét Schönberger Jenő szatmári megyés püspök mutatta be. A szomszédos egyházmegye vezetője elmélkedésében a katolikus vallás Máriával kapcsolatos négy dogmáját emelte ki: istenszülő voltát, szeplőtelen fogantatását, szüzességét és mennybevételét. „Ebből az igaz hitből indul ki Mária-tiszteletünk, amivel elismerjük Isten anyjának kiválóságait, de nem állhatunk meg itt, az ő erényeinek az utánzására is törekednünk kell” – buzdította az ünneplőket.

A liturgia után szokás szerint a Nagyváradról érkezett zarándokok keresztúti ájtatosságon vettek részt a kegytemplom mögötti hegyen, a főpásztorukkal, valamint Vakon Zsolt püspöki titkárral, Bărbuț Péter plébánossal és Blaga Antoniu diakónussal az élen. A 14. stáció után Böcskei László megyés püspök arról beszélt: sokan visszatérnek minden év szeptember 8-án Radnára, mivel átérzik azt, hogy Mária születésnapja egy olyan alkalom, amikor különös módon megszólít minket az Ég. Ilyenkor keressük a Szűzanya közelségét jobban mint máskor. Megtapasztaljuk, hogy valaki gondol visel ránk, valakit mindig megszólíthatunk, és ahogyan égi édesanyánk annyiszor megmutatta jóságát, gondoskodását, szeretetét az ő gyermekei iránt, akár a mi vagy az őseink életében, akár a világ sokféle történéseiben is, hiszünk abban, hogy az iránta tanúsított ragaszkodás meghozza számunkra a lélek megnyugvását és azt az életerőt, melyet sokféleképpen keresünk.

Fel kell menni azonban a Golgotára, meg kell tenni a göröngyös utat, és megállni egy-egy pillanatra, mert lényeges az, hogy átéljük: úton vagyunk, és valamikor, valahogyan felérünk a hegy tetejére. Zarándokcsomagunkban sok minden benne van, de ne csak saját magunkra gondoljunk, hanem azokra is, akik rajtunk keresztül is várják Isten örömhírének a kisugárzását az ő életükbe. Gondoljunk a mai idők bizonytalanságaira, arra, hogy az emberiség mennyire rossz felé tud haladni, ha eltávolodik Istentől. És a mi szabadságainkra is, melynek mentén dönthetünk a jó, de a rossz mellett is. El kell indulnunk, hogy megkeressük Máriát, aki Jézust mutatja nekünk, ahogyan a kegyképen is látjuk a radnai templomban, és jussunk el odáig, hogy mi is igent mondjunk Isten szavára – tanácsolta Böcskei László.

 

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában