Parkolás

2021.09.23. 08:02

Gyorsparkolókat létesítenek Váradon

Egy új parklóhelytípust akar bevezetni a jövő évtől a nagyváradi önkormányzat a belvárosban felépült parkolóházak körüli helyekre. Ezek lennének az ún. gyorsparkolók, amelyeken kevesebb ideig lehetne parkolni több pénzért, a tervek szerint tíz lejért.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Illusztráció/Alexandru Nițescu

Pap István

Azt még nem tudni, hogy milyen felfestésű lesz ez az új parkolóhelytípus, de a város szándékai szerint ezeket sokkal drágábban lehetne majd használni, ráadásul sokkal kevesebb ideig. A módosítási javaslat kapcsán Florin Birta polgármester laptársunknak, a Jurnal Bihoreannak nyilatkozva elmondta: „Ha a közúton akar valaki parkolni például a főtéren vagy a Városháza utcán, akkor többet kell majd fizessen. Lesz egy külön díjszabás a parkolóházak mellett lévő közúti parkolóhelyekre, amelyekért többet kell majd fizetni. Így lehet majd kötelezni az autósokat arra, hogy használják a parkolóházakat”. Az új parkolóhelytípus lényege az, hogy kevesebb ideig vehető igénybe, mint a jelenlegi sárga felfestésű parkolóhelyek, ugyanakkor többet is kell fizetni értük. Nagyváradon jelenleg fehér és sárga felfestésű parkolóhelyek vannak, de jövőre jönnek a piros, vagy a kék felfestésűek is, amelyeket azért hoznak létre, hogy a gépkocsivezetőknek érdekükben álljon minél hamarabb odébb állni autóikkal, vagy hogy inkább a parkolóházakat vegyék igénybe. Florin Birta kifejtette, hogy a parkolóházak közelében lévő utcai parkolóhelyek árát megemelik annyival, hogy az autósoknak megérje inkább mégis a parkolóházban „állomásozni”. „Az alapgondolat az, hogy az emberek csak akkor parkoljanak a közúton, ha sürgős elintéznivalójuk van” – mondta az elöljáró, aki szerint egy ilyen intézkedés a tömegközlekedést is segíteni fogja, ugyanis a Teleki (Városháza) utcán például nem akadályozzák majd a rosszul parkoló autók a villamosok haladását. A polgármesteri hivatal elöljárói korábban azt ígérték, hogy felszámolják a Teleki utcai parkolóhelyeket, miután megépül a Kossuth (Independenței) utcai mélygarázs, de ma már Florin Birta polgármester azt mondja, hogy „nem lehet teljesen felszámolni ezeket a helyeket, de például a Városháza utcán tíz lejt kell majd fizetni a parkolásért”. A polgármester tehát abban bízik, hogy a magas tarifa miatt az autósok inkább a mélygarázst fogják választani.

A polgármesteri hivatal ingatlankezelő igazgatósága jelenleg térképezi fel a belvárosi parkolóházak környékét, és azt méri fel, hogy mennyire foglaltak jelenleg ezek a helyek, hogy megállapíthassák, hol fogják bevezetni az új rendszert. Lucian Popa, az ingatlankezelő igazgatója elmondta, az elképzelés célja az, hogy a köztereket visszaadják a gyalogosoknak, a kerékpárosoknak, illetve azoknak, akik nem környezetszennyező járművekkel közlekednek. Az igazgató elárulta azt is, hogy jelenleg a Kossuth utcai mélygarázst használják a legtöbben, naponta 200–300 parkolójegyet adnak el itt. Az új tarifákról október végén hirdet közvitát a város, akkorra elkészül a jövő évi teljes díjszabás-rendszernek a tervezete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában