Beszámoló

2021.09.02. 11:15

Az Erdélyi Római Katolikus Nőszövetségek Egyesületének őszi találkozója

Az Erdélyi Római Katolikus Nőszövetségek Egyesülete (ERKNE) elnökeinek idei lelkigyakorlatos találkozóját a festői Gyímesbükkben tartották meg 2021. augusztus 23–25. között. A találkozót Salamon József plébános támogatásával a „Szent Judit”nőszövetség szervezte meg Antal Éva elnök irányításával.

Fleisz Judit

A lelkigyakorlaton a 41 nőszövetségből 37 képviseltette magát, elnöknői vagy azok megbízottai által. Megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt a lelkivezetők is. A nagyváradi egyházmegyéből négy nőszövetség vett részt a találkozón: a nagyváradi Szent Rita és a Lisieux-i Kis Szent Teréz Zalder Éva, illetve Fleisz Judit, a margittai Árpádházi Szent Margit Kun Margit, a zilahi Árpád-házi Szent Erzsébet Ardelean Gyöngyi elnökök képviseletében, valamint Szabó Ervin és Sövér István plébánosok is ott voltak az eseményen.

Hétfőn, augusztus 23-án a vendégeket a gyímesbükki közösségi házban fogadták. A találkozó szentmisével kezdődött. A templomban az egybegyűlteket Salamon József plébános köszöntötte, kiemelve, hogy Isten áldása van az ilyen találkozókon és a nőszövetségek tevékenységein.

A szentmise után, a közösségi házban az egybegyűlteket a település polgármestere is köszöntötte. Az est folyamán fáklyás menetben járták be a Keresztutat.

Másnap reggel áhítattal kezdődött a tevékenység, majd a közösségi teremben a jelenlevőket Salamon József plébános köszöntötte, kiemelve: nagy örömöt jelent, hogy dr. Kovács Gergely érsek is megtisztelte jelenlétével a találkozót. A helyi nőszövetség elnöke, Antal Éva köszöntőjében Márton Áron püspököt idézte: „Erőnk a lelkesedés és ez mindenható” – ezzel buzdítva a nőszövetségek képviselőit a további eredményes munkára. Darvas-Kozma József országos vezető is köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve, hogy 22. alkalommal rendezték meg az őszi találkozót, rövid történelmi áttekintést nyújtva az Oltáregyletek és az Erdélyi Katolikus Nőszövetség történetéről.

Az elnöki beszámolók után Kovács Gergely érsek hozzászólásában kihangsúlyozta, hogy nagyon örül a meghívásnak, nagy figyelemmel hallgatta a beszámolókat, melyekből kitűnt a nőszövetségek áldásos munkája, melyet a plébániai közösségekben végeznek, és az akadályok, melyekbe ütköznek. Megjegyezte, hogy megfigyelhető az elöregedés, létszámapadás, ezért lépni kell. Kihangsúlyozta, hogy a nőszövetségek munkájának célja kell legyen megszólítani a fiatalokat, hogy vegyenek részt e nemes munkában, ez missziós feladat. A déli szentmisét Kovács Gergely celebrálta, a szentmise végén a nőszövetségek elnökei megújították fogadalmukat. A délután folyamán kiránduláson vettek részt az Ezeréves határnál, imádkoztak a kontumáci kápolnában, meglátogatták a Rákóczi várat. Salamon József helyi plébános érdekes előadást tartott Gyímesbükk történelméről.

Az esti áhítatot Pallai Béla görögkatolikus plébános tartotta, és az Árpádházi Szent Piroska Nőszövetség Szent Miklós kenyérrel örvendeztette meg a jelenlevőket. A vacsora után színvonalas kulturális programot mutattak be a helyi kántor, Tankó Előd vezetésével.

A találkozó harmadik napja is reggeli áhítattal kezdődött, majd Tamás József ny. püspök tartotta meg előadását Közösségeink összetartó ereje címmel. Kiemelte az egyház mint közösség jelentőségét, mely a hívők közössége, a felszenteltek Isten népét irányítják és üdvösségükről gondoskodnak. Az egyházon belül alakultak meg a kisebb, az egyházmegyei, a plébániai közösségek, de ezen belül is számos közösség létezik. Az egyházközösségnek, ezen belül a plébániai közösségnek számos jellemzője van: állhatatosság, a szentmisén való részvétel, imádkozó közösség, szívvel-lélekkel ott van Isten házában. Igazi eredmény ott van, ahol létezik az imádságos háttér, hangzott el. Tamás József részletesen elemezte a plébániai közösségeket, megfogalmazta azok jellemzőit: testvérként kezelnek mindenkit, szívesen segítenek ott, ahol szükség van, tekintettel vannak a másikra, nem tűrik meg maguk közt a rosszat, törekednek a közösségi élet megerősítésére, nem tartanak haragot, nem pártoskodnak, szeretnek visszavonulni a csendbe,vagyis imádkozni, tisztelni a másikat még öltözködésükkel is.

Az előadás után az Aranyos-tető panzióhoz kirándultak, valamint imádkoztak a bálványospataki kis templomban, ahol a nőtestvérek agapéval kedveskedtek a vendégeknek.

A záró szentmise áldozatot Tamás József ny. püspök mutatta be. Darvas Kozma József országos lelkivezető búcsúbeszédében megköszönte a házigazdák szíves fogadtatását, valamint bejelentette, hogy jövőre a margittai Árpáházi Szent Margit Nőszövetség tartja az őszi találkozót, és ha lehet, önköltséges részvétellel megtartják a tavaszi lelkigyakorlatot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában