Légi járatok

2021.08.10. 07:39

A helyi tanács is rábólintott a légitársaság-alapításra

Fotó: Illusztráció/Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

Úgynevezett azonnali rendkívüli tanácsülést tartott hétfő délután a nagyváradi önkormányzat képviselő-testülete a megyeháza dísztermében. Az első előterjesztésnek az volt a tárgya, hogy kössön együttműködési megállapodást a nagyváradi önkormányzat és a Bihar Megyei Tanács egy légitársaság megalapításáról és légi járatoknak az indításáról. Mint lapunk is beszámolt róla, a szeptemberi légitársaság-alapítás után közösen vennének vagy lízingelnének egyenként legtöbb 74 férőhelyes repülőgépeket. Jövő tavasszal járatokat indítanának Bukarestbe (legalább kettőt munkaszüneti napokon és minimum hármat munkanapokon), majd ősszel legalább egy járatot munkanapokon egy vagy két nyugat-európai nemzetközi repülőtérre (Bécs, München).

A maga részéről a múlt héten a megyei tanács már rábólintott a protokollumra, hétfőn pedig a helyi tanácson is átment, hat tartózkodással (RMDSZ és PSD) és tizennégy igen (PNL) szavazattal.

A vitában a szociáldemokrata Marius Madar azt kérdezte: készült-e előzetesen valamilyen üzleti terv; van-e arra romániai példa, hogy egy helyhatóság működtet légitársaságot közpénzből; honnan vásárolnának repülőgépeket; miért nem piacgazdasági alapon, például a tőzsdén való jegyzéssel működtetnek légitársaságot; felmérték-e annak kockázatát, hogy mi fog történni akkor, ha a társaság nem lesz rentábilis és becsődől? A szintén PSD-s Emilan Pavel pedig azt vetítette előre, hogy a Ryanair biztosan ismét kivonul majd Váradról. Válaszában Florin Birta polgármester, azzal vádolva Emilian Pavelt, hogy hazudik és pánikot kelt, kijelentette, hogy a Ryanair maradni fog, Marius Madarnak pedig azt felelte, hogy Romániában úttörők, mivel csak egy dániai városról tud, mely saját légitársaságot üzemeltet. Részletesebb információkkal pedig a cégalapítás után fog előállni, ígérte.

A gyűlést követően Pető Dalma és Kádár Hunor portálunknak azt nyilatkozták: bár tartózkodtak a szavazásnál, ez nem jelenti azt, hogy ellene lennének a fejlődésnek. Furcsállják viszont azt, hogy semmilyen előzetes közvélemény-kutatás vagy hatástanulmány nem készült, ráadásul Nagyvárad és Bukarest közt a TAROM és a BlueAir légitársaságok is működtetnek járatokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában