Konferencia

2021.08.04. 09:24

A duális képzésről tárgyaltak Nagyváradon

A duális képzés főbb irányvonalairól és stratégiáiról szervezett kedden konferenciát a megyeháza dísztermében az ezt népszerűsítő VoHub koalíció, a Bihar Megyei Tanács és a Bihar Megyei Cégek Egyesülete (AFB).

Ciucur Losonczi Antonius

A szervezők részéről Mihaela Sandu, a VoHub koalíció elnöke nyitotta meg a konferenciát, aki elmondta, hogy fő küldetésüknek tekintik a duális képzés fejlesztését, illetve nagyobb hozzáférést biztosítani a fiataloknak az oktatáshoz és a munkaerőpiachoz. Olyan témákra fókuszálnak ezért, mint a duális képzést érintő főbb irányvonalak és stratégiák. Megjegyezte, hogy Nagyvárad különben jól teljesít a duális képzés terén, hiszen országos szinten a második helyen áll a nehezen utolérhető Brassó után, ahol a híres Kronstadt-modellt alkalmazzák.

Călin Gal, a Bihar Megyei Tanács alelnöke kiemelte, hogy a duális képzés fejlesztése prioritást jelent a megyei és a helyi önkormányzatok számára Biharban, mivel a gazdasági fejlődés egyik fontos komponenseként tekintenek rá. Beszélt arról, hogy Nagyváradon az elmúlt években jelentős előrelépések történtek e téren, mivel felismerték azt, hogy az ipari parkokban működő cégeknek szakképzett munkaerőkre van szükségük. Az értelmiségi réteget a Nagyváradi Egyetem igyekszik biztosítani, hozzáértő szakmunkásokat pedig a duális oktatás keretében képeznek. Ugyanakkor olyan megélhetési körülményeket kívánnak teremteni a városban, hogy a végzősök ne vándoroljanak ki, sőt mi több, a külföldön dolgozók térjenek haza. Ami pedig a megyét illeti: vidéken (Vaskohsziklás, Belényes, Élesd, Margitta) is ipari parkokat akarnak létesíteni, hogy a munkások helyben találjanak megfelelő munkahelyet maguknak, és ne kelljen rengeteg időt elvesztegessenek a hosszú ingautakkal.

Maria Ștefania Manea tanügyi államtitkár szerint több tényező is hátráltathatja az előrehaladást: ha a tanárok „megkövesedtek” a szakmájukban, és úgy gondolják, nekik nincs szükségük az élethosszig tartó tanulásra; ha nem tesznek erőfeszítéseket a duális képzés népszerűsítése érdekében, és ha nem monitorizálják folyamatosan azt, hogyan valósulnak meg a gyakorlatban az oktatásra vonatkozó közpolitikák. Ha az adatokat elemezzük, a kiindulópont a 2017–18-as tanév, amikor országos szinten bevezették az oktatás ezen hároméves formáját. A 2020–21-es tanévben 1847-en végeztek, akik 39 szakmában szereztek képesítést 12 szakterületen, együttműködve 235 céggel 28 megyében. A fejlődés érzékelhető, hiszen jelenleg csupán két olyan megye van Romániában, ahol nincs duális képzés. Ugyanakkor ma már 865 cég van ebbe bevonva, és a 2021–22 beiskolázási tervben közel 6000 diák neve szerepel a duális oktatási rendszerben. Persze az igények ennél sokkal nagyobbak, mégis az államtitkár szerint rövid idő alatt jelentős előrelépések történtek a duális képzés terén.

A továbbiakban felszólalt még többek közt Daniela Nicolescu gazdasági államtitkár, Dan Octavian, a Bihar Megyei Cégek Egyesületének (AFB) elnöke, Alina Silaghi, a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség (ADLO) igazgatója és Békési Csaba, a Bihar Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában