Beszámoló

2021.07.19. 08:46

Népi mesterek vására Nagyváradon

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pikó Stefánia

Háromnapos vásárt szerveztek az elmúlt hétvégén a nagyváradi Rhédey-kertben (Bălcescu park), ahová az ország minden tájáról érkeztek a népművészek. Több mint 120 alkotó jött el Nagyváradra portékájával, széles kínálatot nyújtva a város lakóinak és az éppen itt tartózkodó, kíváncsi turistáknak. Kézműves kerámiaedények Mihályfalváról, réztárgyak Medgyesről, fából faragott művek Nagybányáról, ikonok Zsilvásárhelyről, gyöngyfüzérek Kolozsvárról, népviseletek Beszerce-Naszódból, csontfaragványok Székelyudvarhelyről (Ferencz Szilveszter keze munkái), hangszerek, különleges fakanalak, kerámiafigurák – csak néhány dolog, amit látni és kapni lehetett. Ahogyan arról mi is hírt adtunk, a rendezvény alkalmával a fogyatékossággal élőket segítő Bihar megyei alapítványokat is lehetett támogatni.

A vásár keretében rövid zenés és táncos előadásokat is meg lehetett tekinteni, illetve egy ideiglenes oltópontot is létrehoztak a helyszínen, ahol koronavírus elleni, Janssen oltást lehetett igényelni. Az előrejelzések ellenére az időjárás ezúttal kedvezőnek bizonyult, így többen látogattak ki, mint a legutóbbi, esős alkalommal.

Néptáncosok. A Hodgyai Edit által felkészített micskei Görböc Néptáncegyüttes is fellépett szombat délután a nagyváradi Rhédey-kertben zajló népi mesterek vásárán. Marosszéki és szatmári tyukodi táncokat láthatott a közönség, illetve vajdaszentiványi hegedűjátékot hallgathatott, utóbbit Erdei Csongor előadásában.

 

Fotók: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában