Táboroznak

2021.07.06. 11:59

Hálós tábor zajlik Váradon

„Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják Istent” (Máté 5,8) mottóval a Partiumi Háló Egyesület szervezésében tábori tevékenységek zajlanak ezen a héten 6-15 éves gyermekek számára Nagyváradon, a püspöki palota kertjében és a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban.

Ciucur Losonczi Antonius

Három fő témája van az idei hálós tábornak: biztonság-félelem; teremtés-környezetvédelem; valamint média-valóság- nyilatkozta portálunknak Konrád Katalin főszervező, a Partiumi Háló Egyesület vezetője.

Az első panelban a táborozók úgymond feltérképezik a félelmeiket. Megpróbálják megfejteni, mi minden állhat ezek hátterében. Elgondolkodnak azon, milyen helyzetekben szoktak bátrak, esetleg vakmerőek lenni, illetve mikor uralkodik el rajtuk a félelem, s száll inába a bátorságuk. Majd arra keresik a választ: mi az, ami biztonságot ad és segít nekik abban, hogy bátrak maradhassanak a félelmetesebb szituációkban is. Néhány mozgós játék után körbe ülnek és ráhangolódásként arról a mondásról beszélgetnek, hogy bátraké a szerencse.

A második blokkban a teremtett világgal való kapcsolatukat vizsgálják abból a megközelítésből, hogy a Föld a mi otthonunk, melynek megismerésével közelebb kerülhetünk Istenhez. Több témát is feldolgoznak ennek jegyében. Az egyik a megfigyelésre épül, egy másik a bibliai teremtéstörténethez és a környezet tudatos védelméhez kapcsolódik, végül pedig egy meditációhoz kapcsolják a beszélgetést.

A harmadik műhelyfoglalkozáson a média és a valóság kapcsolata kerül szóba, abból kiindulva, hogy a gyerekek leginkább a meséken, a filmeken és a videójátékokon keresztül kötődnek a médiához. Ezek a tartalmak lehetnek sokatmondó, tanulságos vagy vicces, kikapcsolódást jelentő élmények számukra. Van azonban, amikor az információk inkább összezavarják a gondolataikat, agresszivitást váltanak ki belőlük, akár úgy, hogy egy képzelt világba kerülnek.

A napközis tábor második felében kirándulást terveztek a hegyközszáldobágyi tóhoz- melynek környékén akadályversenyeket fognak szervezni-, illetve megnézik majd a betfiai krátert is, ahonnan visszafelé jövet Püspökfürdőt is útba ejtik.

A csoportvezetők középiskolások és egyetemisták, velük együtt a résztvevők száma megközelíti a százat. A tábor hétfő reggel szentmisével kezdődött, melyet Vass Csaba lazarista szervezetes, ifjúsági lelkész mutatott be, illetve közreműködött a Partiumi Háló Egyesület együttese. Ezután elkezdődtek a foglalkozások, melyek közben a gyermekeket Böcskei László megyés püspök is üdvözölte.

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában