Drágulás

2021.07.30. 10:09

Emelték a távhőenergia árát

Az RMDSZ-es és szociáldemokrata ellenzék tiltakozása dacára a liberális többségű nagyváradi városvezetés a csütörtök délután zajlott önkormányzati képviselő-testületi gyűlésen úgy döntött, hogy megemeli a Termoficare Rt. által szolgáltatott és kiszámlázott gigakalória árát. Nőtt ugyanakkor a szubvenció értéke is.

Forrás: Alexandru Nițescu

Fotó:

Ciucur Losonczi Antonius

Július 1-től a nagyváradi fogyasztók 283,14 lejt fizetnek a gigakalóriáért, ugyanakkor viszont a csütörtöki közgyűlésen 35 lejről 47,78 lejre emelték a helyi költségvetésből biztosított szubvenció értékét. Emilian Pavel, a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakcióvezetője felszólalásában úgy fogalmazott: az önkormányzatnak „sikerült” 130 millió eurót befektetnie a hőszolgáltatói rendszer korszerűsítésébe azért, hogy Váradon az országban a legtöbbet kelljen fizetni a fűtésért. Megjegyezte: a liberálisok Brăilából idehoztak egy „bűnözőt” (a felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt volt igazgatóra, Stănel Neculára utalt ezzel), hogy vezesse a hőerőművet, miközben Brăilán, miután gázzal kezdtek el fűteni, a helyiek legtöbb 350 lejt fizetnek havonta télen a fűtésért, és nem közel 1000 lejt, mint sokan Váradon, holott nem hiszi, hogy Munténiában melegebb van télen, mint nálunk. A szintén PSD-s Adrian Madar a tarifaemelést egy gyenge filmből vett rossz jelenethez hasonlította, amiben a városháza lakosságellenes szerepet játszik.

Válaszában Florin Birta polgármester visszautasította a kritikákat. Szerint az áremelkedés terhét egyaránt viselik a fogyasztók és az önkormányzat, mivel a kiadások egy részét a helyi költségvetésből fedezik a szubvenciók révén. Azt mondta: tavaly egy adott pillanatban a szubvenció értéke 47 lej volt, aztán, mivel esett a gáz ára, a támogatás mértékét 35 lejre csökkentették, most pedig visszaállt az ezt megelőző állapot. Az elöljáró szerint a váradiak közel három éven keresztül ugyanannyit fizettek a gigakalóriáért, mivel a 276,15 lejt 2018 végén állapították meg. Most azonban 2021-et írunk, és a lakossági távhőszolgáltatás díját csupán 2,5 százalékkal emelték, miközben az éves infláció mértéke meghaladta a 8 százalékot. Számításai szerint a téli számlák átlagosan 12–35 lejjel lesznek nagyobbak. Aki garzonban lakik 12,6 lejjel, a kétszobás lakásban élők körülbelül 25 lejjel, a háromszobásban lakók pedig 35 lejjel fognak többet fizetni.

A városvezető ugyanakkor azt jósolta, hogy 2022-ben csökkenni fog a gigakalória ára, mivel a távhőenergia áfája 19 százalékról 5 százalékra redukálódik, ami a megítélésében 35 lejes csökkenést fog eredményezni.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában