Elismerés

2021.07.09. 07:45

Átadták az RMDSZ-nél a Beöthy Ödön-díjakat

Az idén Beke László polgármester és az érszőllősi önkormányzat, valamint Horváth Béla polgármester és a szalacsi önkormányzat kapta az RMDSZ Bihar megyei szervezete által alapított Beöthy Ödön-díjat. Előbbi az önkormányzati, utóbbi pedig a kezdeményezés kategóriában.

Ciucur Losonczi Antonius

A díj névadója, Beöthy Ödön 225 évvel ezelőtt született, volt táblabíró, Bihar vármegyei al- és főispán, országgyűlési képviselő is. Az 1848-as forradalom és szabadságharc leverése után arra kényszerült, hogy külföldön folytassa tovább az életét – Hamburgban hunyt el 1854-ben. Az elismeréseket tegnap délelőtt az RMDSZ nagyváradi székházában Szabó Ödön megyei ügyvezető elnök és Borsi Imre Lóránt önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnök adták át egy sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepség keretében.

Borsi Imre Lóránt felidézte: 2014-ben alapították e díjat, amit azoknak ítélnek oda, akiknek önkormányzati munkássága és közösségépítő szerepe példaértékű. Azóta szinte minden évben átadták, 2019-ben és 2020-ban a közelgő választások, valamint a koronavírus-járvány miatt maradtak el az ünnepségek. Pályázni mindig két kategóriában lehet: egyrészt az elmúlt tizenkét hónapban legjobban teljesítő önkormányzatok, másfelől pedig azok az elöljárók számíthatnak elismerésre, akik valamilyen közösségépítő, eredeti ötlettel járulnak hozzá a fejlődéshez. Eddigi díjazottjaik önkormányzati kategóriában: Nagyszalonta önkormányzata, illetve Török László polgármester, továbbá Bors község és Bátori Géza, Biharfélegyháza Kelemen Zoltán révén, a Sorbán Levente vezette Alsólugas, valamint a Mados Attila irányította Bihardiószeg. A kezdeményezés kategóriában pedig plakettet vehetett át Balazsi József (Érsemjén), Nyakó József (Érmihályfalva), Nyíri Sándor (Kiskereki), Nagy Miklós (Szalárd) és Béres Csaba (Székelyhíd). Sorrendben a következő ötletekért kapták ezt: a Rendezett porta-program, a Részek viadala verseny, a legtöbb testvértelepülés, a fiatalok helyben maradását elősegítő projekt, valamint a szociális hálózat kiépítése.

Az önkormányzati kategóriában idén díjazott Beke László megjegyezte: Érszőllős nem egy nagy község – a területe ugyan jelentős, viszont a lakossága kevesebb, mint amennyit szeretnének, hogy legyen. Még két falu tartozik hozzájuk – Szolnokháza és Csekenye –, és mindenhol aszfaltút van, ami azért érdemel említést, mivel korábban ezeket csak szekérrel vagy traktorral lehetett megközelíteni. Mindkét településen bevezették a vízhálózatot, illetve Szolnokházán csatornarendszer is kiépült. Büszkék még arra, hogy tavaly sikerült felavatniuk egy új polgármesteri hivatalt, mely önerőből, illetve a megyei tanács korábbi, RMDSZ-es vezetésének támogatásával valósult meg. After school-foglalkozásokat tartanak, temetőkápolnát építettek. A különböző rendezvényeket jó hangulat jellemzi, nincsenek torzsalkodások. Nemcsak megfelelő infrastrukturális körülmények teremtődtek tehát, hanem a közösség is összetartó, nincs szétfejlődés.

Szalacs és polgármestere az önkéntes tűzoltóegylet működtetéséért kapta 2021-ben a díjat. Horváth Béla kifejtette, hogy a községben 1875-ben alakult meg az önkéntes tűzoltóegylet – napjainkban 24 fő tartozik a kötelékhez, akik a hivatásos lánglovagok munkáját segítik. Lehet számítani rájuk akkor is, ha jótékonykodásról van szó amellett, hogy biztonságérzetet nyújtanak. Néhány éve az ottományi kúria teljes felújításával lehetőség adódott arra, hogy méltó emléket állítsanak az önkéntes tűzoltóságnak – kiállítást rendeztek be a megújult kazamatákban, ahol régi eszközöket, korabeli szerkocsikat lehet megtekinteni, és számos más érdekesség várja még a betérőket. Ennek létrejöttében nagy szerepet játszott Magyarország belügyminisztériumának akkori helyettes államtitkára, dr. Hoffmann Imre, Szalacs testvértelepülése, Rákóczifalva, és Balázs Antal restaurátor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában