Figyelem!

2021.06.29. 16:00

Pénzbírság jár a háziállat autóba zárásáért

184103422

Fotó: Illusztráció

BN-összeállítás

Tilos kánikula idején legeltetni és dolgoztatni a haszonállatokat 11 és 19 óra között, ugyanakkor tilos a kutyákat autóba zárni – a szabálysértésekért 1000 és 10.000 lej közötti pénzbírság jár, adja hírül az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA), tekintettel a jelenlegi meteorológiai előrejelzésekre.

Az ANSVSA hozzáteszi, hogy legyen szó haszonállatokról vagy kutyáról, macskáról, egyéb háziállatokról, a tulajdonosoknak kötelező megfelelő körülményeket biztosítani számukra: legyen árnyékos helyük, elegendő és friss vizük, illetve takarmányuk. A gazdáknak továbbá le kell ellenőrizniük az állattartáshoz használt elektromos hálózatokat, eszközöket, illetve a szellőzőrendszerek működését. Amennyiben árnyékban több mint 25 fok van, 12 és 18 óra között nem szabad teherhordásra állatokat használni. Fontos, hogy ebben az időszakban nagyobb figyelmet fordítsanak az állatokra, ha szokatlan viselkedést észlelnek, jelezni kell egy állatorvosnak.

Az ANSVSA kihangsúlyozta, hogy az állatok szállításakor ebben az időszakban nagyon óvatosnak kell lenni. Az állatok a lehető legrövidebb ideig legyenek kitéve sugárzásnak és hőnek, a szállítást pedig éjszaka vagy a hajnali órákban bonyolítsák le.

Ha az állatok nem férnek vízhez valamilyen természetes forrás révén, akkor gondoskodni kell arról, hogy az adott állat fajtájának, korának, fizikumának megfelelő mennyiségű folyadékhoz jusson hozzá minden nap. Egy tehénnek például átlagban 38–56 liter vízre van szüksége, a sertésnek 4–11,5, a juhoknak és kecskeféléknek hat literre, a lovaknak 20–45 literre, a szárnyasoknak pedig fél literre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában