RER

2021.06.02. 11:46

Már kérhetik a váradiak a kukák chipelését

A nagyváradi magánházakban lakók, akik már megkötötték az új szemétszállítási szerződést a RER Vest vállalattal, de azt szeretnék, hogy az újrahasznosítható hulladékot is a megtermelt mennyiség alapján számlázzák, azok június 1-től kérhetik az erre vonatkozó szerződésmódosítást.

Fotó: Alexandru Nițescu/Illusztráció

Pap István

Az átállás kapcsán fontos tudni, hogy a RER nem ad külön kukát a magánházban lakóknak az újrahasznosítható hulladékok gyűjtésére, hanem a régi, a kommunális hulladék tárolására használt fekete kukára szerelik fel a chipet, vagy pedig a lakó vásárol egy új edényt, és erre kerül rá a chip. A módosítás nem kötelező, a lakók maguk döntik el, hogy maradnak a zsákos hulladékgyűjtési mód mellett, vagy inkább chippel ellátott kukát akarnak. Ha zsákban gyűjtik az újrahasznosítható szemetet, akkor havi 19,22 lejt kell fizetniük ennek elszállításáért, függetlenül attól, hogy hányszor teszik ki a zsákot az utcára, ha azonban a kukás gyűjtésre állnak rá, akkor minden ürítés után 5,7 lejt fizetnek. Pálhegyi Zoltán, a köztisztasági vállalat igazgatója elmondta, hogy a lakóknak kell elmenni a RER Körös (Vladimirescu) utcai székhelyéhez aláírni a szerződésmódosítást, és ők kell elvigyék a kukát is, amire a chipet szerelik. „Első körben legalábbis nem fog tudni a RER kiszállni a lakókhoz, mert nem tudjuk az egész várost lefedni, hiszen a város bármelyik pontjáról jöhetnek kérelmezők ugyanabban a pillanatban. Máris több mint háromszáz kérésünk van szerződésmódosításra” – mondta portálunknak Pálhegyi Zoltán.

Megszólaltattuk az igazgatót annak a panasznak a kapcsán is, amelyet egyik nagyváradi olvasónk fogalmazott meg: olvasónk elmondása szerint egyedül lakik egy magánházban, aláírta az új hulladékszállítási szerződést, és legutóbb 45 lej szemétszállítási díjat fizetett, miközben tömbházban szintén egyedül lakó testvére, ahol a lakótársulás egyébként nem írta alá a szerződést, mindössze 12 lejt fizetett ezért a szolgáltatásért. „Azok vannak diszkriminálva, akik jogkövető magatartást tanúsítanak, mert ők többet fizetnek azoknál, akik nem írták alá az új szerződést” – vonta le a következtetést a panaszos. Ennek kapcsán Pálhegyi Zoltán megjegyezte, hogy a tömbházban lakók jelenleg fejenként 17,89 lejt fizetnek havonta a szemétszállításért, tehát az említett számlázásba hiba csúszott. Az igazgató elismerte, hogy korábban egységes átalánydíjat kellett fizetni személyenként erre a szolgáltatásra, függetlenül attól, hogy valaki tömbházban vagy magánházban lakott. „Ez a rendszer mindenkinek jó volt, kivéve a szolgáltatót” – fogalmazott Pálhegyi Zoltán. Ezzel szemben az új számlázási rendszerben már figyelembe veszik azt, hogy a tömbházaknál általában minden szolgáltatás olcsóbb, mint a magánházaknál. „Ha a panaszosnak lett volna egy szomszédja, aki szintén magánházban lakik, ugyancsak egyedül, és ő fizetett volna 17 lejt és ugyanannyiszor tett volna ki edényt, mint a panaszos, az valóban nem lett volna méltányos” – tette hozzá Pálhegyi. Az igazgató elmagyarázta, hogy a biohulladékot és a kommunális hulladékot eddig is már az új rendszer szerint számlázták, azaz annyiszor, ahányszor a lakó kitette a chippel ellátott kukákat a ház elé. Június 1-től pedig az újrahasznosítható hulladékot is így számlázzák azok esetében, akik kérik a szerződésmódosítást. Pálhegyi Zoltán azt javasolja, hogy mindazok, akik nem töltenek meg havonta négy sárga zsákot hulladékkal, inkább kérjék az átállást a chipes kukákra. Az is fontos, hogy csak akkor tegyék ki a lakók a kukákat, amikor azok megteltek, mert a RER minden kitett edényt tele edényként számláz. Az igazgató hangot adott annak a véleményének is, hogy azokban a magánházakban, ahol több mint két személy él, akár kevesebbe is kerülhet majd a hulladékszállítás, mint eddig, ha a lakók betartják a gyűjtési szabályokat. Ami pedig a jogkövető magatartást illeti, többletadóval sújtja a nagyváradi önkormányzat azokat a lakókat, lakótársulásokat, cégeket és közintézményeket, akik és amelyek nem kötöttek új hulladékszállítási szerződést a RER Vest vállalattal. Magánszemélyek esetében ez a többletadó fejenként 27,5 lej lesz havonta. A cégek tonnánként 464,91 lejt, a közintézmények pedig tonnánként 462,52 lejt fizetnek majd többletadóként, ha nincs szerződésük.

Illusztráció. Fotó: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában