Parkolók miatt

2021.06.02. 08:02

Folytatódnak a kisajátítások

Miután a Nagyváradi Ítélőtábla jogerősen a helyi önkormányzat javára döntött a váradszőllősi kisajátítások ügyében, a város folytatja projektjét, hogy parkolóhelyeket és zöldövezeteket alakítson ki a lebontandó ingatlanok helyén.

Pap István

A Nagyváradi Helyi Tanács csütörtöki ülésén eldöntötte, hogy két helyszínen, a Jules Verne, illetve a Grădina cu Fragi és a Liszt Ferenc utcákon összesen négy házat és ezek melléképületeit, valamint egy kereskedelmi egységet sajátít ki és bont le. Mindez a város rendszerváltás utáni története legnagyobb kisajátítási eljárásának a részét képezi, melynek keretében összesen húsz házat bontottak és bontanak le annak érdekében, hogy oda lehessen telepíteni a Ghillányi (Cantemir) és a Fürdői (Nufărului) útról elköltöztetett parkolóhelyeket. A kisajátításokat a tavaly kezdte meg az önkormányzat, de hét ingatlantulajdonos bírósághoz fordult, és első fokon a Bihar Megyei Törvényszék nekik adott igazat, a Nagyváradi Ítélőtábla azonban a város javára fordította az ítéletet.

Florin Birta, Nagyvárad polgármestere a csütörtöki helyi tanácsülés előtt sajtótájékoztatón elmondta, hogy a jogerős ítélet után immár nincs akadálya folytatni a kisajátításokat. A hét tulajdonos összesen hatmillió lej kártérítést kap, és hat hónapjuk van arra, hogy kiköltözzenek lebontásra ítélt ingatlanukból. Hozzátette, hogy a tulajdonosok hozzányúlhatnak a bankszámlájukra utalt pénzhez, ugyanakkor bírósághoz is fordulhatnak, ha keveslik a tulajdonukért kapott összeget, de magát a kisajátítást már nem tudják megakadályozni.

És még kisajátítás

Ugyancsak a csütörtöki tanácsülésen döntöttek arról, hogy a Ghillányi út másik oldalán, a szőllősi postahivatal mögötti Theodor Aman és Ștefan Luchian utcákon kisajátítanak és lebontanak negyven fatároló bódét és egy házat. Régebben az ottani tömbházakat fával fűtötték, és a lakók az utcán lévő bódékban tárolták a fát. Mivel időközben az ottani tömbházakba is bevezették a gázfűtést, már nem volt szükség ezekre a bódékra, amelyek csak a helyet foglalják, magyarázta a tanácsülés előtt Florin Birta. Ugyanitt lebontanak egy négy lakásos társasházat is. A kisajátítások összértéke 1,4 millió lej. A bontások helyén parkolóhelyeket és zöldövezetet alakít ki az önkormányzat. A kisajátításokra vonatkozó határozattervezeteket egyébként a liberális frakció igen szavazataival fogadták el, a PSD tartózkodott, az RMDSZ a tervezetek ellen szavazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában