Tanácskozás

2021.06.22. 11:30

A mesterséges intelligenciától a fenntartható fejlődésig

Két témája volt annak a sajtótájékoztatónak, melyet Biró Rozália parlamenti képviselő, a Képviselőház külügyi szakbizottságának az elnöke tartott péntek délben az RMDSZ nagyváradi székházában: a Közép-Európai Kezdeményezés (KEK) parlamentek közti együttműködési fórumának az online ülése, és a Fenntartható Fejlődés Európai Hálózatának hibrid műhelytalálkozója.

Ciucur Losonczi Antonius

A Közép-Európai Kezdeményezés online tanácskozásába a tizenkét tagállam honi parlamenti delegációinak vezetői kapcsolódtak be, a téma a koronavírus-járvány jelenlegi helyzete, a várható következmények, a lehetséges együttműködési formák és a negatív hatások kiküszöbölése volt.

Biró Rozália arról számolt be pénteki sajtótájékoztatóján: felhívta a hallgatósága figyelmét arra, hogy Románia 2020 márciusában az elsők közt reagált, illetve bizonyult az Európai Unió partnerének abban, hogy az egészségügyi válság térségbeli tompítása érdekében védőmaszkokat kell küldeni Észak-Macedóniának, Montenegrónak, Szerbiának és a Moldáv Köztársaságnak, később pedig oltóanyag készleteket biztosított Szerbia kivételével a felsorolt országoknak, 2021. július 1-től pedig nálunk is bevezetik a digitális oltási igazolványt.

Szóba került még az is, hogy a KEK pályázási lehetőséget kínált a tagállamaiban működő civil szervezetek számára- az elmúlt félévben hétezer projektet nyújtottak be az érintettek, melyek közül negyvenet nyilvánítottak eddig nyertesnek. Ezek finanszírozását a KEK és európai pénzügyi intézetek biztosítják. Három érdekesebb pályázatot emelt ki Biró Rozália. Az egyik arról szól, hogy partnerségben egy román és egy moldáv NGO népszerűsíti a telemedicina rendszer használatát. A második projektet együttműködésben valósítja meg egy szerb és egy horvát egyetem- a lényege, hogy a mesterséges intelligenciára támaszkodva bevezetik a páciensek tünetadatait a számítógépbe, és az egy algoritmus alapján javasolja, hogy mi legyen a kezelés következő lépése. A harmadik projekt tárgya pedig egy online pszichoterápiás központ működtetése Bulgáriában.

A Fenntartható Fejlődés Európai Hálózatának műhelytalálkozója hibrid formában zajlott: fizikai részvétellel Bécsben és ugyanakkor a virtuális térben is. Ezen Biró Rozália arról tartott prezentációt, hogy Romániában folyamatban van annak a kalauznak a kidolgozása, mely útmutatóul szolgál majd a parlamentnek a fenntartható fejlődési célok megvalósításához. Utána következik az ezzel kapcsolatos akcióterv kibocsátása, majd az általános közvita erről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában