Napozó

2021.05.17. 07:56

Tengerparti illúzió Nagyvárad közepén

A Sebes-Körös természetes partján műtengerpartot alakít ki egy kolozsvári vállalkozás, mely az elmúlt években a street food fesztiválokat szervezte Nagyváradon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BN-összeállítás

Mint arról röviden már beszámoltunk, ideiglenes napozó épül Nagyváradon, a Sebes-Körös jobb partján, a Garasos-híd közelében. Azok a kolozsvári vállalkozók építik meg a műstrandot, akik az elmúlt években street food fesztiválokat szerveztek Nagyváradon. A Why Not US marketingügynökség által kiadott közlemény szerint a Sebes-Körös partján csak ideiglenes építményeket emelnek. A munkálatok a Körösök Vízügyi Igazgatóság és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal támogatásával zajlanak, és hamarosan megnyílik a létesítmény az érdeklődők előtt. A projekt kezdeményezői azt ígérik, hogy nem fogják károsítani a zöldövezetet. „A szezon végén a természetes környezet ugyanolyan szép lesz, mint amilyennek most ismerjük, a helyszín pedig gazdagodik néhány, a nagyváradi hatóságok által engedélyezett létesítménnyel. Alig várjuk már a megnyitót, és főként a napozót, mert arra számítunk, hogy ez az új projekt nagy port kavar majd Erdélyben” – áll a közleményben. A Körös-parton egy színpadszerű dobogót építenek, a fűre geotextil ponyvát is leterítettek.

Ideiglenesen

A Why Not Us képviselője, Constantin Covaliu a Bihoreanul hetilapnak azt nyilatkozta, hogy a tengerparti strand hangulatát akarják elhozni Nagyváradra. „A kiszemelt partszakaszt egy nagyváradi jogi személyiségtől vettük bérbe és nekiláttunk a projekt megvalósításának” – fogalmazott.

A szóban forgó jogi személy az Aido Group, mely a Körös másik partján üzemeltet vendéglőt, és amely a Bihoreanul információi szerint 2015-ben vett bérbe 10 évre a Körösök Vízügyi Igazgatóságtól 25.290 négyzetméternyi területet a Körös-parton, a Szent László és a Garasos híd közötti szakaszon, amelyért évente 16.107 lej bérleti díjat fizet. „Ideiglenes jellegű kialakítások lesznek ott, amelyek nem rongálják a környezetet. A felépített platformra helyezzük a bútorzatot, és lesz egy zóna, ahova a homokot tesszük majd. Leterítjük a geotextil ponyvát és arra tesszük a homokot. Mikor elmegyünk, visszük magunkkal a homokot, és vállaljuk, hogy ha a fűnek bármiféle baja lesz, akkor helyrehozzuk” – ígérte Covaliu. És hogy teljes legyen a kép, ételkocsik is lesznek a parton, azokból árusítják majd a sört és az ételt az arra járóknak. A szervezők azt ígérik, hogy a napozóra ingyen le lehet majd menni. A létesítmény a tervek szerint június 1-én nyílik meg, és koncertek is lesznek ott a szervezők elképzelése szerint.

Nincs köze hozzá

A projekt érdekessége, hogy a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal mit sem tud róla, legalábbis portálunk múlt heti érdeklődésére semmilyen információt nem kaptuk arról, hogy mi készül a Körös parton, és a Bihoreanul hetilap is úgy tudja, hogy a nagyváradi önkormányzatnak semmilyen köze nincs ehhez a projekthez. Covaliu a Bihoreanulnak elmondta, hogy nem volt szükség a városháza engedélyére, lévén, hogy a vízügyi igazgatóság területéről van szó, mely intézmény jóváhagyását adta a projektre. A vállalkozás a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság és a megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság engedélyét kérte.

Fotók: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában