Árverés

2021.05.05. 07:52

Eladná a Stubenberg-kastélyt a székelyhídi önkormányzat

A székelyhídi önkormányzat elvi beleegyezését adta abba, hogy eladják a műemléki besorolású Stubenberg-kastélyt és a hozzá tartozó parkot, árverés útján. A reménybeli vásárló Böjte Csaba ferences rendi szerzetes Dévai Szent Ferenc Alapítványa.

Pap István

A tervről Béres Csabát, Székelyhíd polgármesterét kérdeztük, aki elmondta: jelenleg gyermekvédelmi központot működtet a Stubenberg-kastélyban Böjte Csaba alapítványa. „Azért adjuk el, mert Csaba testvér kérvényt tett le hozzánk arról, hogy szeretné megvásárolni, mert a támogatók és a különböző szponzorok könnyebben adakoznak, ha a tulajdonába kerül az ingatlan”. A polgármester emlékeztetett arra, hogy Böjte Csabának jelenleg 49 évre szóló haszonbérleti szerződése van a kastélyra, amiből körülbelül tíz-tizenegy év már eltelt, és már ráköltött egy jókora összeget az épület felújítására, de a befejezéstől még viszonylag távol áll. Ezért jelezte azt az igényét, hogy ha az alapítvány tulajdonába kerülne az ingatlan, akkor könnyebben fel tudná újíttatni. Az önkormányzat ezt követően határozott úgy, hogy eladja a kastélyt és a hozzá tartozó birtokot, azzal a kitétellel, hogy az épület és a terület felújítása után nem lehet bezárni a kastélyparkot, hanem reggel nyolctól este nyolcig nyitva kell legyen. Nem lehet lezárni az épületet sem, az új tulajdonos kötelezi magát arra, hogy évente legalább négy kulturális eseményt szervez közösen a várossal. További feltétel az, hogy ha később bármikor eladásra kerül az épület, akkor a helyi önkormányzatnak elővásárlási joga van. A város azt is feltételül szabta, hogy záros határidőn belül kell történjen a felújítás, a szerződés aláírása után másfél év alatt meg kell szerezni az építkezési engedélyt, majd az ennek kiadásától számított három éven belül be kell fejezni az épület felújítását. Összesen 1700 négyzetméteres épületről van szó, a körülötte lévő kastélypark körülbelül két hektáron terül el. „A vásárló fel kell újítsa a kastélyparkot és a kerítést is, hogy a park csodája legyen a székelyhídiaknak” – fogalmazott Béres Csaba.

Sokba kerül

Arra a kérdésünkre, hogy az önkormányzatnak nem lett volna-e pénze felújítani az ingatlant, a polgármester azt válaszolta, hogy ennek egyik akadálya az a tény, hogy az épület koncesszióba van adva egy alapítványnak. Ezen kívül a városnak jelenleg sok stratégiai beruházásra van szüksége, viszont uniós pályázatok nem lesznek kastélyfelújításra, „a több millió eurót pedig, amibe ez a felújítás kerül, nem tudjuk rászánni, ráadásul ezt az 1700 négyzetméteres épületet felfűttetni, üzemeltetni is nagyon nagy költség” – mondta az elöljáró. Ezért is kifizetődő az önkormányzat számára az, hogy a gyermekotthont az alapítványt működteti, ugyanis a fenntartás és üzemeltetés költségeit teljes mértékben az alapítvány biztosítja, és ez így marad az ingatlan eladása után is. A polgármester egyébként jelezte azt, hogy Nagyváradon is gondot okoz az, hogy a váradi vár felújítására több uniós projektből több tíz millió eurót költöttek, és most a városnak egy csomó pénzébe kerül a vár fenntartása és üzemeltetése.

Gyermekotthon marad

Végezetül a polgármester elmondta, hogy a kiírás szerint csak gyermekvédelmi központ működhet majd az épületben, és ezt a funkciót kell őriznie minimum húsz évig. „Az Érmelléken sajnos nagyon sok a szociálisan hátrányos helyzetű gyerek, jelenleg is közel hetvenen élnek a székelyhídi központban, és kapják meg az élettől ott a második esélyt. A gyerekek egy része bentlakásos, a másik része pedig napközis rendszerben él ott” – fejtette ki a polgármester. Az ingatlan kikiáltási ára egyébként 741 ezer euró, az árverésen az a vásárló szerzi meg az ingatlant, amelyik többet fizet érte, és teljesíti a kiírásban rögzített feltételeket. Az árverést még az idén le szeretnék bonyolítani, tette hozzá végül a polgármester.

Megkerestük az ügyben Böjte Csaba testvért is, aki azt mondta, hogy egy későbbi időpontban fog nyilatkozni az elképzelésekről. A további részletekre tehát még visszatérünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában